agenda

met Robert van Raffe, Mirjam van Hengel, Peter Terrin, Willem Melchior, Floor Buschenhenke en Christine Otten

Letteren &cetera

22 mei 2014

http://www.letterenetcetera.nl

Letteren &cetera is een maandelijkse talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per editie interviewt Kenneth van Zijl drie schrijvers en/of vertalers over hun jongste boek, dat op enigerlei wijze door het Fonds is ondersteund.

Op donderdag 22 mei worden twee edities van het programma opgenomen: in de eerste editie zijn er interviews met schrijver Peter Terrin, striptekenaar Robert van Raffe en literair journalist Mirjam van Hengel, en in de tweede met schrijvers Willem Melchior en Christine Otten en dichter Floor Buschenhenke.

Vlnr: Robert van Raffe (foto: Gert Jan Pos), Peter Terrin (foto Marco Mertens) en Mirjam van Hengel (foto: Keke Keukelaar).

In de eerste editie gaat Kenneth van Zijl met Robert van Raffe in gesprek over zijn graphic novel Zonder Filter (Oog & Blik / De Bezige Bij). Een ‘beeldungsroman’ met Ulyssiaanse trekken. Nadat een student door zijn geliefde is verlaten – ze vertrekt naar Italië – begint hij aan een lange reis, zij het niet fysiek, maar in gedachten. De man concludeert dat hij iets moet veranderen en besluit een metamorfose te ondergaan; hij verandert in een dandy. Hij slaagt erin dit zo nauwgezet door te voeren, dat het hem tot waanzin drijft. Robert van Raffe is ontwerper en tekenaar en publiceert onder andere in Passionate, NRC.Next en het Algemeen Dagblad.

Daarna zal literair journalist Mirjam van Hengel komen vertellen over haar boek Hoe mooi alles (Querido), dat de liefdesgeschiedenis van dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke Sanders vertelt. Met behulp van brieven, dagboeken en gesprekken met de Vromans , reconstrueerde Hengel het verhaal van Leo Vroman, die per boot vluchtte naar Nederlands-Indië op de dag dat Nederland capituleerde, 14 mei 1940. Zijn geliefde Tineke wist al snel niet meer waar Leo was. Pas twee jaar later ziet het stel elkaar eindelijk weer terug in New York, waar blijkt dat de liefde onaangetast is – en blijft.

In mei verschijnt Monte Carlo, de nieuwe roman van AKO-prijswinnaar Peter Terrin. Kenneth van Zijl interviewt Terrin over zijn nieuwe boek dat zich afspeelt in Monaco, mei 1968. Net voor de start van de Grand Prix Formule 1, wanneer de beau monde zich voor het oog van de wereldpers tussen de bolides begeeft, is het publiek getuige van een vreselijk voorval. Deze gebeurtenis zal een wending geven aan het leven van monteur Jack Prestion en Deedee, filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Peter Terrin schreef eerder twee verhalenbundels en vijf romans. De bewaker (2009) werd bekroond met de European Union Prize For Literature. Met Post mortem (2012) won hij de AKO Literatuurprijs.

De opname van de eerste talkshow vindt plaats van 17.00 tot 18.30, inloop vanaf 16.30.

Vlnr: Willem Melchior (foto uitg. Atlas Contact)), Floor Buschenhenke (foto: Merlijn Doomernik) en Christine Otten (foto: Tessa Posthumus de Boer).

In de tweede editie van Letteren &cetera praat Kenneth van Zijl met schrijver Willem Melchior over zijn nieuwe boek De tijd is op (Atlas Contact). In de zomer van 2012 krijgt Willem Melchior te horen dat hij keelkanker heeft. Onderworpen aan een programma van onderzoeken, begeleiding en behandeling moet hij stoppen met roken, wat zoveel betekent als dat hij zijn dagelijkse schrijversbestaan opnieuw moet uitvinden. Melchior noteert van dag tot dag wat hem overkomt met als resultaat een roman waarbinnen de menselijke kwetsbaarheid, het lijflijke verval en de nooit aflatende dreiging van de dood een centrale plaats innemen.

Floor Buschenhenke wordt geïnterviewd over haar tweede poëziebundel, Het moeten eenhoorns zijn die eind april bij Atlas Contact is verschenen. In deze bundel botsen goede bedoelingen en nobele idealen telkens op de chaos van het leven: een vrouw en een man draaien rondjes om de zon, er vindt een anti-huwelijk plaats en iemand bevriest van verlangen. Floor Buschenhenke schrijft poëzie en proza en is daarnaast ook tekstschrijver en schrijfcoach. In 2009 verscheen haar poëziedebuut Eiland op sterk water.

Het gesprek met schrijfster Christine Otten zal in het teken staan van haar op 15 mei te verschijnen roman Rafaël (Atlas Contact), het verhaal van een liefde die zich niet wil laten ontmoedigen door cultuurverschillen en onze complexe tijd. De Brabantse kapster Winny en de Tunesiër Nizar ontmoeten elkaar in Griekenland, waar ze verliefd worden en trouwen. Omdat Nizar jarenlang illegaal heeft gewerkt en geen papieren heeft, gaan ze in Tunesië wonen. Wanneer hun kind geboren wordt, reist Winny af naar Nederland en vraagt een visum aan voor Nizar. Op dat moment breekt in Tunesië de Jasmijnrevolutie uit en sluit Europa de grenzen potdicht af voor immigranten uit Noord-Afrika.

De opname van het tweede programma vindt plaats van 19.30 tot 21.00, inloop vanaf 19.00.

De literaire talkshow wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. U kunt de opnames van een of beide edities gratis bijwonen, indien u vooraf heeft gereserveerd via www.letterenetcetera.nl. Na aanvang van de opname is er geen toegang meer mogelijk.

De programma’s zijn onder meer online te bekijken via NPO Cultura.

Meer informatie:

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl