agenda

Nederlandse striptekenaars naar Angoulême

La Bédé est dans la rue

30 jan-2 februari 2014

http://www.labedeestdanslarue.com/

Van 30 januari t/m 2 februari 2014 vindt in het Franse Angoulême het 41ste Festival International de la Bande Dessinée plaats, het grootste stripfestival ter wereld dat jaarlijks zo’n tweehonderdduizend bezoekers trekt. De Nederlandse tekenaar Willem is dit jaar gast-voorzitter van het festival. Het Nederlands Letterenfonds promoot er de Nederlandse graphic novel.

Willem (Bernhard Holtrop) werd in 2013 bekroond met de Grand Prix van Angoulême. Dat betekent ook dat hij dit jaar als gast-voorzitter van het festival suggesties kan doen voor de invulling van het programma. Tijdens het festival zal i.s.m. Joost Swarte en Gert Jan Pos een atelier worden ingericht waar een tiental Nederlandse tekenaars elke dag affiches zal maken, die vervolgens elke dag op strategische plekken in de stad worden opgehangen. Met de affiches becommentariëren de tekenaars de (strip)actualiteit en creëren ze een mobiele, voortdurend veranderende tentoonstelling.

De affichetentoonstelling zal plaatsvinden onder het motto La Bédé est dans la rue (De strip ligt op straat), naar een beroemd affiche uit 1968 met als slogan La beauté est dans la rue. Willem verhuisde halverwege de jaren zestig naar Parijs waar op dat moment de revolutie op uitbreken stond. Door affiches te maken gaven studenten van de kunstacademie in Parijs in die tijd kleur aan de protestbeweging.

Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt de affichetentoonstelling waaraan door een tiental Nederlandse striptekenaars zal worden meegewerkt. Daarnaast zijn Barbara den Ouden en Tiziano Perez vanuit het Letterenfonds op de beurs aanwezig om de Nederlandse graphic novel onder de aandacht van buitenlandse uitgevers te brengen.

In de vertalingendatabase vindt u overzichten van het Nederlandse beeldverhaal en cartoons in buitenlandse vertaling.

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Graphic novels en fictie

b.den.ouden@letterenfonds.nl