agenda

Opnames van twee edities

Letteren &cetera

20 maart 2014

http://www.letterenetcetera.nl

Letteren &cetera is een maandelijkse talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per editie interviewt Kenneth van Zijl drie schrijvers en/of vertalers over hun jongste boek, dat op enigerlei wijze door het Fonds is ondersteund. Op donderdag 20 maart worden twee edities van het programma; in de eerste editie zijn er interviews met Sjoerd Kuyper, Djûke Poppinga en Jan Vantoortelboom; en in de tweede met Nicole Montagne, Harrie Lemmens en Daan Heerma van Voss.

portretten van Jan Vantoortelboom, Djuke Poppinga en Skoerd Kuyper In de eerste editie gaat Kenneth van Zijl met Sjoerd Kuyper in gesprek over zijn nieuwe jeugdroman Hotel de Grote L (Lemniscaat). De moeder van de 13-jarige Kos is drie jaar geleden overleden en als zijn vader met een hartaanval in het ziekenhuis beland, probeert hij het hotel van zijn vader draaiende te houden. Met zijn nieuwe roman viert Sjoerd Kuyper ook veertig jaar schrijverschap; hij publiceerde vele gedichten- en verhalenbundels voor volwassenen en 50 jeugdboeken waarvan er meerdere zijn bekroond en verschillende verfilmd (Het zakmes).
Djûke Poppinga introduceert de onlangs door haar vertaalde roman De dag dat de leider werd vermoord van Nagieb Mahfouz (De Geus). Het verhaal speelt zich af in het Egypte van 1981 en bereikt zijn climax met de moord op Sadat, Moebaraks voorganger, op 6 oktober 1981. Mahfouz (1911-2006) ontving de Nobelprijs voor Literatuur en wordt beschouwd als de vader van de hedendaagse Arabische literatuur. Djûke Poppinga werd in 2005 bekroond met de Vertaalprijs van het Fonds.
Schrijver Jan Vantoortelboom debuteerde in 2011 met het veelgeprezen en bekroonde De verzonken jongen. In zijn nieuwe, tweede roman, Meester Mitrailette (Atlas Contact), neemt de auteur ons diep Vlaanderen mee in. Zijn hoofdpersoon, de jonge David Verbocht verlaat in 1913, kort voor het uitbreken van de grote oorlog, het ouderlijk huis na een traumatische ervaring en beland in Elverdinge, op een katholieke jongensschool als de nieuwe schoolmeester. Algauw onstaat er een hechte band met een van zijn leerlingen, Marcus Verschoppen, die niet in goede aarde valt bij de vader van Marcus.

portretten van Montagne, Lemmens en Heerma van Voss "Vlnr: Nicole Montagne; Harrie Lemmens, foto: Ana Carvalho; Daan Heerma van Voss, foto: Laila Cohen" In de tweede editie van Letteren &cetera ontvangt Kenneth van Zijl schrijfster en grafica Nicole Montagne, die onlangs Een makelaar in Pruisen (Vantilt) publiceerde: een bundel essays en reisverhalen die de lezer anders laat kijken naar kunst en naar foto’s, en naar de schijnbaar vertrouwde omgeving. Daarbij passeren tal van personages de revue: flaneurs, psychogeografen en matrozen, een voormalige Miss Universe, virtuoze meesterdrukkers uit Praag, (de blote billen van) Simone de Beauvoir en heel veel Rotterdammers.
Het gesprek met vertaler Portugees Harrie Lemmens staat geheel in het teken van Brazilië – de literatuur en het land. Dit voorjaar verschijnt de Braziliaanse bestseller Met bloed doordrenkte baard van de jonge schrijver Daniel Galera in zijn vertaling bij Atlas Contact. Ook debuteert Lemmens als auteur met God is een Braziliaan (Athenaeum, Polak & Van Gennep): aan de hand van gesprekken met schrijvers, vrienden en voorbijgangers toont hij in dit boek de vele gezichten van Brazilië. Lemmens vertaalde eerder Braziliaanse auteurs als Mario Sabino, Luis Fernando Verissimo, Edney Silvestre en João Ubaldo Ribeiro en ontving in 2006 voor zijn oeuvre de Vertaalprijs van het Fonds.
Tot slot interviewt Van Zijl schrijver Daan Heerma van Voss over zijn vijfde roman Het land 32 (De Bezige Bij), een epische vertelling die zich afspeelt tegen het decor van de Europese en Nederlandse geschiedenis. Hoe kan een mens zich hechten en wat moet hij vertellen om in zichzelf te kunnen geloven?

De opname van de eerste talkshow vindt plaats om 17.00, inloop vanaf 16.30; de opname van het tweede programma vindt plaats om 19.30, inloop vanaf 19.00.

De literaire talkshow wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. U kunt de opnames van een of beide edities gratis bijwonen, indien u vooraf heeft gereserveerd via www.letterenetcetera.nl. Na aanvang van de opname is er geen toegang meer mogelijk.

De programma’s zijn onder meer online te bekijken via NPO Cultura.

Meer informatie:

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatieadviseur

h.marttin@letterenfonds.nl