nieuws

i.s.m. Mediamatic en Shut Up & Write

Debutanten op Amsterdamse podia

19 december 2013

In de eerste maanden van 2014 presenteren acht debutanten hun werk op twee Amsterdamse podia. Bij Mediamatic lezen de schrijvers in januari op maandag voor uit eigen werk. Boekwinkel Books&Bubbles organiseert van januari tot en met april schrijfsessies voor aspirant-schrijvers. Alle avonden bieden ruim gelegenheid om met de debutanten in gesprek te gaan.

De acht debutanten ontvingen eerder dit jaar een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds waarmee ze aan een tweede literair boek kunnen werken.

Troost (Mediamatic)

De hele maand januari staat de maandag bij Troost in het teken van de Letterenfonds-debutanten. Er wordt voorgelezen uit eigen werk door

 • Lodewijk Petram & Ellen van Velzen (6 januari 2014),
 • Shira Keller & Patrick Bassant (13 januari 2014),
 • Kaweh Modiri & Kira Wuck (20 januari 2014),
 • Rosan Hollak & Annemarie de Gee (27 januari 2014).

Tussen de voordrachten wordt een stevige daghap geserveerd. Entree €5,- (excl €5,- lidmaatschap). Deuren en bar openen om 18:00, aan tafel om 19:00. Locatie: Mediamatic, VOC-kade 10, Oostenburg Amsterdam.

Shut Up & Write (Books&Bubbles)

Shut Up & Write is een initiatief van Jonas Kooyman: een reeks bijeenkomsten naar New York’s concept waarbij een groep jonge schrijvers een uur lang in stilte schrijft. Van te voren wordt er kennis gemaakt, na afloop is er de mogelijkheid om het geschreven werk te bespreken. In boekwinkel Books&Bubbles in Amsterdam kunnen beginnende schrijvers zich, samen met een van de acht Letterenfonds-debutanten, in een kleine groep een uur lang buigen over het eigen werk in wording. Daarna is er gelegenheid om in gesprek te gaan met de aanwezige schrijver over zijn of haar werk, debuteren in het algemeen, schrijftips, etc.

De Shut Up & Write sessies met de Letterenfonds-debutanten vinden steeds op woensdag plaats. Als volgt:

 • 15 januari - Lodewijk Petram
 • 29 januari - Patrick Bassant
 • 12 februari - Shira Keller
 • 26 februari - Annemarie de Gee
 • 12 maart - Rosan Hollak
 • 26 maart - Kira Wuck
 • 9 april - Kaweh Modiri
 • 23 april - Ellen van Velzen

De Shut Up & Write sessies beginnen om 19.45 uur bij boekwinkel Books & Bubbles in de Jan Pieter Heijestraat 168 te Amsterdam. Als je mee wilt doen kun je je opgeven bij Jonas Kooyman: shutupandwriteamsterdam@gmail.com NB De laatste twee Shut Up & Write-avonden (met Kaweh Modiri en Ellen van Velzen) vinden plaats in Café De Jaren, Nieuwe Doelenstraat 20–22, in het centrum van Amsterdam.

portretten van de acht debutanten plus cover van hun boek

Letteren &cetera

Shira Keller, wiens roman M. werd bekroond met de Academica Debuutprijs 2013, was deze week te gast bij de literaire talkshow Letteren &cetera in Amsterdam. Het digitale televisiekanaal Cultura zendt het programma op zaterdag 21 december om 19.30 uit en maandag 23 december om 19.30. Daarna is het programma online te bekijken via gemist.cultura.nl.

Startersbeurzen

Het Nederlands Letterenfonds investeert ieder jaar in talentvolle, recent gedebuteerde schrijvers; zij ontvangen een beurs waarmee ze aan een tweede literair boek kunnen werken. In 2013 werden de volgende acht schrijvers geselecteerd op basis van hun debuut: Patrick Bassant (Joy, roman); Annemarie de Gee (Kamermensen, verhalenbundel); Rosan Hollak (Scherptediepte, mozaïekroman); Shira Keller (M., roman; bekroond met de Academica Debutantenprijs 2013); Kaweh Modiri (Meneer Sadek en de anderen, roman); Lodewijk Petram (De bakermat van de beurs, non-fictie); Ellen van Velzen (Jonge Vlieger, kinder-en jeugdliteratuur) en Kira Wuck (Finse meisjes, poëzie; bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2013 en de Eline van Haaren-prijs). Verdere informatie over de startersbeurzen is te vinden op de website van het Letterenfonds.

Voor meer informatie:

Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00 Orli Austen, beleidsmedewerker auteursbeleid, e-mail: o.austen@letterenfonds.nl
Hanneke Marttin, communicatiemedewerker, e-mail: h.marttin@letterenfonds.nl

NB De portretfoto’s hierboven zijn door de uitgeverijen ter beschikking gesteld - bij gebruik van de foto’s dient altijd de naam van de fotograaf te worden vermeld. Fotografie, van links naar rechts, door: Peter van Tuijl, Merlijn Doomernik, Merlijn Doomernik, Linette Raven, Ruud Pos, Tim Ayres, Merlijn Doomernik, Koos Hageraats.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

o.austen@letterenfonds.nl