nieuws

Kellendonkprijs 2014 voor Esther Gerritsen

18 december 2013

De Frans Kellendonkprijs zal op 24 februari 2014 worden uitgereikt aan Esther Gerritsen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro, en wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur met een originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

De jury van de Frans Kellendonkprijs, bestaande uit Jasper Henderson, Ton van Kalmthout en Maria Vlaar, schreef over Gerritsen:

Niet alleen in haar onderwerpkeuze, maar ook in haar stijlgevoel is Gerritsen een buitencategorie. Haar absurdistische logica en subtiel-humoristische stem maken iedere zin in haar romans en columns een ‘typische Gerritsen’. Dat is bijzonder in de Nederlandse letteren en dat is een belangrijke overweging geweest van de jury om Esther Gerritsen te nomineren voor de Frans Kellendonkprijs. Voor Kellendonk was een superieure en onderscheidende stijl hét mes om de maatschappij, sociale gewoontes en vooronderstellingen mee te fileren. Dat lemmet past wonderwel in de hand van Gerritsen.

Esther Gerritsen (1972) schreef voor het theater en debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn bij De Geus. Daarna ontving ze meermaals een werkbeurs van het Letterenfonds, onder meer voor het schrijven van de romans De kleine miezerige god, Superduif en Dorst. Met de laatste titel stond ze op de shortlist van de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de Opzij Literatuurprijs en de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs.

De Frans Kellendonkprijs werd in 1993 ingesteld door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Stichting Frans Kellendonk Fonds ter nagedachtenis van de in 1990 overleden schrijver.

Meer informatie: