nieuws

P.C. Hooftprijs naar Willem Jan Otten

16 december 2013

De P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste bekroningen voor literatuur in Nederland, gaat naar schrijver, dichter en essayist Willem Jan Otten (1951) voor zijn beschouwend proza. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor proza, essays en poëzie. Otten ontvangt de prijs op donderdag 22 mei 2014 in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De jury van de P.C. Hooft-prijs, die bestond uit Désanne van Brederode, Elma Drayer, Annet Mooij, Jeroen van Kan en Paul Schnabel, noemde Otten “een essayist pur sang”.

Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken.

Willem Jan Otten debuteerde in 1973 met de dichtbundel Een zwaluw vol zaagsel. Zijn poëzie, toneelwerken, romans, en essays zijn meermaals bekroond, onder meer met de Busken Huetprijs voor De letterpiloot (essays, 1994), de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre en de Libris Literatuurprijs en de Inktaap voor de roman Specht en zoon (2004).

Zijn werk is vertaald in acht talen, waaronder het Duits, Engels, Hongaars en Koreaans.

In het verleden vroeg en ontving Otten incidenteel ondersteuning van het Fonds; de laatste toekenning, een zgn. Aanvullend Honorarium, dateert uit 1999.

Ter gelegenheid van uitreiking van de P.C. Hooftprijs 2014 zal bij uitgeverij Van Oorschot de bundel Een ridder van de Engelse drop. Een keuze uit eigen werk verschijnen.

Naar aanleiding van de bekroning sprak Jeroen van Kan op 16 december in het radioprogramma De Avonden met Willem Jan Otten:

(Het gesprek met Willem Jan Otten begint bij 1:13:18)