agenda

Opnames van twee edities

Letteren &cetera

23 januari 2014

Letteren &cetera is een maandelijkse talkshow van het digitale televisiekanaal Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per editie interviewt Kenneth van Zijl drie schrijvers en/of vertalers over hun jongste boek, dat op enigerlei wijze door het Fonds is ondersteund. Op donderdag 23 januari worden maar liefst twee edities van het programma opgenomen:

In de eerste editie zijn drie dichters te gast: de jonge dichteres en beeldend kunstenaar Annemieke Gerrist wordt geïnterviewd over haar tweede dichtbundel Het volume van een logé, die deze maand bij De Bezige Bij verschijnt. Daarnaast gaat Kenneth van Zijl in gesprek met dichter en vertaler Menno Wigman (1966) over zijn recente bundel Mijn naam is Legioen (Prometheus) en dichter en De Groene-columniste Ester Naomi Perquin (1980) over haar met de VSB Poëzieprijs 2013 bekroonde bundel Celinspecties (Van Oorschot). De opname van dit programma vindt plaats om 17.00, inloop vanaf 16.30.

De tweede editie brengt drie interviews die losjes gerelateerd zijn aan het thema van de boekenweek, reizen. Kenneth van Zijl interviewt Jan van Mersbergen over zijn nieuwe roman De laatste ontsnapping die in februari bij Cossee verschijnt, vertaler Rob van der Veer over de Zuid-Afrikaanse roman Kroniek van Perdepoort (1975) van Anna Louw die onlangs door hem voor het eerst in het Nederlands is vertaald (Van Oorschot) en reisverhalenschrijfster Carolijn Visser over haar met de Bob den Uylprijs bekroonde boek Argentijnse avonden. Van de Zwart Janstraat naar de pampa (Atlas Contact), dat verhaalt over Rinus van Mastrigt, die in de crisisjaren op de fiets naar Nederlands- Indië ging om werk te zoeken, er trouwde en twee dochters kreeg, na zijn scheiding terugkeerde naar Nederland en emigreerde naar Argentinië. Drie familiegeschiedenissen - fictie en non-fictie, Nederlandse en buitenlandse - waarin migratie een belangrijke rol speelt. De opname van dit programma vindt plaats om 19.30, inloop vanaf 19.00.

De literaire talkshow wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. U kunt de opnames van een of beide edities gratis bijwonen, wel is het verplicht vooraf te reserveren via www.letterenetcetera.nl. Na aanvang van de opname is er geen toegang meer mogelijk.

Na de opnames kunnen belangstellenden de besproken boeken kopen en desgewenst laten signeren door de auteur. (Met dank aan Athenaeum Boekhandel Amsterdam.)

De programma’s zijn onder meer online te bekijken via Cultura24.

De volgende opnames van Letteren &cetera vinden plaats op donderdag 20 maart 2013. Ook dan worden weer twee edities opgenomen.

Over poëzie: Annemieke Gerrist, Ester Naomi Perquin en Menno Wigman. Over reizen: Jan van Mersbergen, Rob van der Veer en Carolijn Visser