nieuws

Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer bekroond

C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt

28 november 2013

Op 10 december ontvangen Ivo Bonthuis, Ellen Deckwitz en Peter Knipmeijer de C.C.S. Crone Stipendia uit handen van de Utrechtse wethouder van cultuur Frits Lintmeijer. De Gemeente Utrecht kent de aanmoedigingsprijs iedere twee jaar toe aan veelbelovende Utrechtse schrijvers.

De prijs wordt doorgaans uitgereikt op basis van het gehele oeuvre van de auteur. Het aan de prijs verbonden bedrag van € 2.500 kan worden gezien als een stimuleringsbeurs. Hiermee poogt de gemeente de literaire activiteit van jonge auteurs in Utrecht te stimuleren.

Ellen Deckwitz werd door de jury geprezen om haar ‘krachtige formuleringen, compacte composities en mooie beelden’. Met haar debuut De steen vreest mij (2011) won ze eerder de C. Buddingh’ Prijs. Deckwitz werd dit jaar opgenomen in de brochure 11 Poets from Holland die het Nederlands Letterenfonds maakte voor de promotie van Nederlandse dichters in het buitenland.

Ivo Bonthuis verkreeg bekendheid met de romans Iedere dag in dienst van jou en Niets en niemand. Peter Knipmeijer debuteerde met Tweelingsterren, en bracht daarna de bundel Listeria uit. Knipmeijer won in 2011 de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Een jury van de C.C.S. Crone Stipendia 2013 bestaat uit Kenneth Gabreëls (neerlandicus Stedelijk Gymnasium), Stephan Enter (schrijver) en Maartje Kroonen (boekhandelaar De Literaire Boekwinkel) en koos de drie winnaars uit een totaal van dertien inzendingen.

De prijzen werden eerder gewonnen door onder meer Joost de Vries en Alexis de Roode.

Meer informatie