nieuws

Prix Médicis étranger naar Op zee

Prestigieuze Franse bekroning voor Toine Heijmans

12 november 2013

Toine Heijmans heeft met de Franse vertaling van zijn roman Op zee de Prix Médicis étranger gewonnen. Het is voor het eerst dat een Nederlandse auteur met deze prestigieuze Franse prijs wordt bekroond. De Franse vertaling, En mer, werd verzorgd door Danielle Losman en uitgegeven bij Christian Bourgois.

Met de Prix Médicis étranger bekroont de jury de beste vertaalde roman van het jaar. Heijmans liet zeven concurrenten achter zich, waaronder Alan Hollinghurst, Jaume Cabré en Javier Marías. Eerdere winnaars van deze Franse literaire prijs zijn onder anderen David Vann, Dave Eggers, Philip Roth, Orhan Pamuk en Paul Auster.

Toine Heijmans is verslaggever en columnist van de Volkskrant. Hij debuteerde in 2011 met de roman Op zee (L.J. Veen). De verfilming van het boek ging in première tijdens het Nederlands Filmfestival 2013. Op basis van zijn debuut ontving hij een subsidie van het Letterenfonds voor het schrijven van zijn tweede boek. Deze roman, Pristina, verschijnt januari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact.

Najaar 2011 werd Op zee via de brochure 10 Books from Holland and Flanders door het Letterenfonds onder de aandacht gebracht van buitenlandse uitgevers. Naast de Franse vertaling verscheen in 2012 een Duitse editie van het boek bij Arche Verlag; deze maand verschijnt het boek ook in Denemarken en Hongarije.

foto Toine Heijmans

Meer informatie:

Victor Schiferli

Contact

Victor Schiferli

Beleidsmedewerker

v.schiferli@letterenfonds.nl