nieuws

AKO-prijs naar Joke van Leeuwen

29 oktober 2013

Joke van Leeuwen is verkozen tot winnaar van de AKO Literatuurprijs 2013. Zij ontving de prijs gisteravond in museum Beelden aan Zee in Scheveningen voor haar derde roman, Feest van het begin (Querido).

De roman “toont ons”, aldus de jury, “met immense verfijning, de morele vraagstukken van de geschiedenis”. Feest van het begin beschrijft het Parijs aan het einde van de achttiende eeuw via verschillende personages, waaronder de jonge Catho die in een vondelingentehuis is opgegroeid, pianofortebouwer Tobias en de beul Charles-Henry Sanson.

Aan de prijs is een geldbedrag en een sculptuur van Eugène Peters verbonden. Juryvoorzitter Patrick Janssens omschreef Van Leeuwen als een ‘meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert’.

Van Leeuwen werd bekend als dichter en als auteur (en illustrator) van kinderboeken. Eerder won ze onder meer de Gouden Penseel, de Gouden Ganzenveer en de Constantijn Huijgensprijs. In een interview met de NOS vertelde ze:

Ik wil het graag blijven combineren. Dan eens een kinderboek, dan eens poëzie, dan eens proza voor volwassenen, […] Ik prijs me gelukkig dat ik het juist zo kan doen, ik zie ook als ik optreed alle leeftijden voor me.

Zowel de roman van Van Leeuwen als vier andere genomineerde titels kwamen tot stand met een werkbeurs (projectsubsidie) van het Nederlands Letterenfonds. De overige kanshebbers waren Martin Bossenbroek met De Boerenoorlog, Jan Brokken met De vergelding, Wouter Godijn met Hoe ik een bekende Nederlander werd, Ilja Leonard Pfeijffer met La Superba en Allard Schröder met De dode arm.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2013 bestond uit voormalig burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (voorzitter), chef boeken van De Morgen Karl van den Broeck, NRC-recensent Toef Jaeger, de Volkskrant-recensent Daniëlle Serdijn, literair criticus Fleur Speet en Veerle Vanden Bosch, chef Boeken van De Standaard.

Meer informatie