nieuws

Opening Kinderboekenweek

2 oktober 2013

De Kinderboekenweek 2013 is gisteravond officieel geopend met het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. De Gouden Griffel is tijdens het openingsprogramma uitgereikt aan Simon van der Geest voor Spinder (Querido).

Van der Geest ontving voor Spinder een werkbeurs uit de subsidieregeling Projectsubsidies voor publicaties voor het schrijven van dit boek. Ook werd het opgenomen in de brochure ‘Children’s Books from Holland’ waarmee het Letterenfonds het onder de aandacht van buitenlandse uitgevers bracht op de kinderboekenbeurs in Bologna.

Het Gouden Penseel 2013 is gewonnen door illustrator Sylvia Weve. Zij ontving de onderscheiding in het Rijksmuseum voor haar illustraties in het boek Aan de kant, ik ben je oma niet! (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Bette Westera. Uitgeverij Gottmer ontving een subsidie uit de regeling voor Geillustreerde Kinder- en Jeugdboeken voor deze bijzondere productie. Zij benadrukte dat dit boek zonder subsidie van het Nederlands Letterenfonds nooit op deze manier uitgegeven had kunnen worden. De commissie die de subsidieaanvraag destijds beoordeelde vond het een gedurfd project en een unieke vondst om dubbelportretten in gedichten te ‘gieten’. Het maakt van Aan de kant, ik ben je oma niet! het eerste gecombineerde ‘kinder –en bejaardenboek’. Sylvia Weve maakte dynamische tekeningen: krachtig, maar niet hard, eerder elastisch, met een goede combinatie van vlakken en lijnen. Ook dit boek is verschenen in Children’s Books From Holland.

In het Letterkundig Museum is afgelopen donderdag een tentoonstelling over het werk van Sieb Posthuma geopend. Daar werd ook het boek van Joukje Akveld gepresenteerd over zijn leven en werk: Sieb Posthuma – van toen, tot hier, en nu verder. Het boek gaat in op zijn ideeën over inspiratie en kunstenaarschap, en is een bijzonder portret van een uitzonderlijk kunstenaar en de persoon daarachter, rijk geïllustreerd met tekeningen en foto’s. Het resultaat is een prachtig boek over het geluk van scheppend bezig zijn en de troostende kracht van kunst. Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren ontving een subsidie uit de regeling Literaire uitgaven voor de publicatie.

Meer informatie:

Agnes Vogt

Contact

Agnes Vogt

Afdelingshoofd

a.vogt@letterenfonds.nl