nieuws

Nominaties bekend

AKO Literatuurprijs

2 oktober 2013

De shortlist voor de AKO Literatuurprijs 2013 is bekendgemaakt. Van de zes titels die kans maken op de bekroning zijn er vijf met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand gekomen. De ontknoping volgt op maandag 28 oktober a.s. tijdens de AKO-prijsuitreiking in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

De zogenoemde Toplijst is door de jury van de AKO Literatuurprijs 2013 geselecteerd uit de Tiplijst van 25 boeken, waarop ook titels van A.F.Th. van der Heijden, Oek de Jong, Arnon Grunberg en Tommy Wieringa stonden. De zes kanshebbers zijn:

  • Martin Bossenbroek met De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
  • Jan Brokken met De vergelding (Atlas Contact)
  • Wouter Godijn met Hoe ik een bekende Nederlander werd (Atlas Contact)
  • Joke van Leeuwen met Feest van het begin (Querido)
  • Ilja Leonard Pfeijffer met La Superba (De Arbeiderspers)
  • Allard Schröder met De dode arm (De Bezige Bij)

Op vrijdagmiddag 13 oktober is er een speciale Border Kitchen in Den Haag met de genomineerden van de AKO Literatuurprijs 2013.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2013 bestaat uit burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (voorzitter), chef boeken van De Morgen Karl van den Broeck, NRC-recensent Toef Jaeger, de Volkskrant-recensent Daniëlle Serdijn, literair criticus Fleur Speet en Veerle Vanden Bosch, chef Boeken van De Standaard.

De genomineerde boeken van Jan Brokken, Wouter Godijn, Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer en Allard Schröder kwamen tot stand met onderstening van een werkbeurs van het Letterenfonds. De roman van Pfeijffer is ook opgenomen in de meeste recente 10 Books; De vergelding van Jan Brokken wordt vertaald in het Duits en zal naar verwachting in 2015 verschijnen bij Kiepenheuer & Witsch.

In de februari-editie van de literaire talkshow Letteren &cetera sprak Pieter Steinz onder meer met Ilja Leonard Pfeijffer over zijn nieuwe roman La Superba. U kunt de interviews hier beluisteren.