nieuws

Anton Valens wint Tzum-prijs

20 september 2013

De jury van de Tzum-prijs 2013 heeft de openingszin uit de roman Het boek Ont verkozen tot de mooiste zin van het jaar. Anton Valens wint daarmee een beker en een bedrag van 68 euro - precies het aantal woorden dat de zin telt:

‘Het was dinsdagavond kwart voor acht en een van de laatste dagen van oktober in het roemruchte stervensjaar van de gulden, dat schitterende, harde betaalmiddel met zijn waaier van kleurige biljetten als de staart van een paradijsvogel, dat met goedvinden van de kroon door de directeur van De Nederlandsche Bank verkwanseld werd voor een grauwe eenheidsmunt waar er al zoveel van zijn en die de ‘euro’ wordt genoemd.’

“Direct bij het lezen van de eerste zin weet men dat er een echte stilist aan het werk is”, aldus de jury, die zonder enige aarzeling voor Valens koos maar twijfelde tussen twee zinnen uit Het boek Ont. Valens schreef de roman met ondersteuning van een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

De Tzum-prijs wordt sinds 202 uitgereikt. Ieder jaar nomineren lezers van het literaire weblog Tzum hun favoriete zin(nen); een jury kiest hieruit vervolgens de winnaar. De jury bestond dit jaar uit Roos Custers, Rieuwert Krol, Marleen Nagtegaal, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Bastiaan Tuenter. Eerder wonnen o.a. Peter Buwalda, Tom Lanoye en Erwin Mortier de prijs.