nieuws

Academica Literatuurprijs 2013 voor Shira Keller

13 september 2013

De Academica Literatuurprijs, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut, is gisterenavond uitgereikt aan Shira Keller voor haar roman M. De vakjury selecteerde uit meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse inzendingen drie genomineerden; het lezerspubliek koos de uiteindelijke winnaar.

Over Shira Kellers debuutroman schreef de jury: “In een suggestieve stijl met verrassende associaties en intrigerende tijdsprongen roept Shira Keller een wereld op die je bijblijft.” En een lezer oordeelde: “Een prachtig debuut, waarin het grote klein wordt gehouden. Strak en beeldend zonder een woord te veel. De gelaagdheid is bijzonder voor zo’n jonge schrijfster.”
Eerder dit jaar ontving Keller op basis van haar debuut een zogenoemde startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman, die eveneens bij uitgeverij Podium zal verschijnen.

De Academica Literatuurprijs werd dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt, aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Naast Keller waren ook Hanneke Hendrix met De verjaardagen (Uitgeverij de Geus) en Christophe Gerrewey met Op de hoogte (Uitgeverij de Bezige Bij) genomineerd.

Vorig jaar werd Het grote zwijgen van Erik Menkveld bekroond; in 2011 ging de prijs naar Peter Buwalda’s Bonita Avenue. De jury werd dit jaar gevormd door Casper Markesteijn (voorzitter), Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk.

De gelaagdheid is bijzonder voor zo’n jonge schrijfster