nieuws

Nederlandse selectie IBBY-Honourlist 2014

5 september 2013

IBBY-Nederland nomineert vertaler Esther Ottens, schrijver Ellen van Velzen en illustrator Henriette Boerendans voor de Honour List van 2014. De Honour List is een catalogus van kinder-en jeugdliteratuur, die de komende twee jaar wereldwijd wordt gepresenteerd op conferenties en boekenbeurzen. Twee van de drie IBBY-genomineerden ontvingen een beurs van het Letterfonds.

Bij de International Board on Books for Young People (kortweg: IBBY) zijn ruim zeventig landen aangesloten die eens in de twee jaar samen de Honour List-catalogus samenstellen. Daartoe draagt elk land drie boeken aan die uitmunten in respectievelijk vertaling, tekst en illustratie. De geselecteerde Nederlandse titels zijn R.J. Rapacio’s Wonder, dat uit het Engels werd vertaald door Esther Ottens (Querido), Ellen van Velzens debuut Jonge vlieger (Lemniscaat) en het prenten-telboek Nul is een raar getal van Henriette Boerendans (Gottmer).

In de categorie ‘oorspronkelijk Friese literatuur’ nomineerde IBBY-Nederland eerder al Fjouwer dappere mûskes van Eppie Dam (Afûk).

Ellen van Velzen ontving op basis van haar debuut een zogenoemde startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman. De vertaling van Wonder door Esther Ottens kwam met ondersteuning van een projectwerkbeurs tot stand.

Ellen van Velzen. Copyright foto: Linette Raven