nieuws

Bij Bijzondere Collecties UvA

Tentoonstelling over Grunberg in 2014

30 augustus 2013

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zal in het najaar van 2014 een tentoonstelling rondom schrijver Arnon Grunberg te zien zijn. De tentoonstelling, gemaakt door de Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds, biedt een exclusieve kijk in het universum van een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van nu.

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven van de Bijzondere Collecties (UvA) maakte dit op vrijdag 30 augustus bekend tijdens de vijfde Frederik Mullerlezing in Amsterdam. De lezing werd dit jaar uitgesproken door Arnon Grunberg, onder de titel ‘De christelijke nacht en de mechanische rede’.

Levend archief

Arnon Grunberg (1971) debuteerde in 1994 met de roman Blauwe maandagen. In twintig jaar schreef hij een indrukwekkend oeuvre bijeen, bestaande uit romans, verhalen, essays en journalistiek werk, en ontwikkelde hij zich tot Nederlands meest spraakmakende romancier, essayist en columnist. Zijn werk werd onder meer in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Hongaars, Noors en Zweeds vertaald. Voor de tentoonstelling zal vooral geput worden uit het archief van Arnon Grunberg zelf. In 2011 kregen de Bijzondere Collecties van de UvA dit ‘levend’ archief in bruikleen. Ook zal de tentoonstelling veel beeld- en geluidsopnames bevatten.

Bijzondere Collecties, UvA, Oude Turfmarkt, Amsterdam