nieuws

Writers in residence aan NIAS

Marcel Möring en Frederick Reiken

28 augustus 2013

Schrijver Marcel Möring (1957) verblijft op uitnodiging van het Letterenfonds vanaf september vijf maanden als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar. Hij zal zich daar concentreren op zijn nieuwe roman met de werktitel Eden, die samen met DIS (2006) en Louteringsberg (2011) een trilogie over duizend jaar joodse geschiedenis in Europa zal gaan vormen. Mörings werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij en is onder meer vertaald in het Duits, Engels, Deens, Noors, Turks en Frans.

Recent verbleven Tommy Wieringa, Christiaan Weijts en Lieve Joris op uitnodiging van het Letterenfonds aan het NIAS. Wieringa schreef er aan zijn prijswinnende Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs 2013) en Weijts aan het eveneens bekroonde Euforie (BNG Nieuwe Literatuurprijs 2012). Het boek waar Lieve Joris aan het NIAS aan werkte, Op de vleugels van de draak. Reizen tussen China en Afrika, verschijnt eind september bij Atlas Contact.

Marcel Möring en Frederick Reiken

De Amerikaan Frederick Reiken (1966) volgt Möring vanaf februari 2014 op als writer in residence. Reiken debuteerde in 1999 met de roman The Odd Sea dat werd bekroond met Hackney Literary Award, daarna volgde The Lost legends of New Jersey (2000) en Day for Night (2010). Zijn boeken verschijnen bij Little, Brown and Company en zijn vertaald in verschillende talen (Frans, Duits, Spaans, Hebreeuws, Grieks en Chinees). Daarnaast publiceert hij korte verhalen en doceert hij ‘creative writing’ aan het Emerson College te Boston. De Nederlandse vertalingen (door Jan Fastenau) van zijn romans worden uitgegeven door De Harmonie. Reiken zal van februari tot juli 2014 aan het NIAS werken aan een volgende roman, werktitel The Magic Show, die deels in Den Haag en Scheveningen is gesitueerd (o.m. Internationaal Gerechtshof in Den Haag).

Elk jaar biedt het Nederlands Letterenfonds i.sm. het NIAS aan twee literatoren, een Nederlandstalige literator (schrijver of vertaler) en een auteur uit het buitenland, de gelegenheid om een semester lang binnen de internationale academische NIAS-gemeenschap in Wassenaar te werken.

Meer informatie

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Afdelingshoofd

g.heemskerk@letterenfonds.nl