agenda

Officieel van start

Master Literair Vertalen

1-30 september 2013

http://www.masterliterairvertalen.eu/

In september gaat de Master Literair Vertalen officieel van start als een internationaal joint program van de Universiteit Utrecht en de KU Leuven (Belgiƫ).

Het is het eerste tweejarige programma op masterniveau in Europa dat onderzoek naar literair vertalen combineert met onderwijs in het vak zelf. In Utrecht heeft de opleiding de vorm van een tweejarige onderzoeksmaster; in Vlaanderen is het programma opgebouwd uit een reguliere eenjarige master Vertalen met aansluitend een postgraduaat Literair Vertalen. De opleiding is tot stand gekomen met financiƫle steun van de Nederlandse Taalunie. De Taalunie heeft in de afgelopen jaren al mogelijk gemaakt dat de meerdere lichtingen studenten een programma over literair vertalen konden volgen, door onder andere een lezingenreeks en een intensieve cursus van twee weken. Daarnaast wordt samengewerkt met de letterenfondsen in Nederland en Vlaanderen, onder meer dankzij de translators-in-residence van het Nederlands Letterenfonds en jaarlijkse talentbeurzen voor de beste studenten. In de oprichtingsfase van de master zijn de afgelopen jaren reeds studenten opgeleid.

Op vrijdag 20 september vindt de feestelijke opening van de Master Literair Vertalen plaats in Antwerpen.

In het vertaalpleidooi Overigens schitterend vertaald werd in 2008 door de letterenfondsen, de Nederlandse Taalunie en het Expertisecentrum Literair Vertalen gepleit voor het behoud van een bloeiende vertaalcultuur. Het pleidooi deed een twaalftal concrete aanbevelingen aan de ministers van Onderwijs en Cultuur; de inrichting van een “literaire vertaalopleiding op masterniveau voor vertalers in en uit het Nederlands, liefst in binationaal of internationaal samenwerkingsverband” stond daarbij op de eerste plaats.