nieuws

Yip ve-yaneke, Ippu to Yaneke, Saša i Maša, Tono dan Tini en Yiyi he Yaya

Op reis met Jip en Janneke

16 juli 2013

Het beroemdste duo uit de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur heeft ook in het buitenland veel succes. Zo blijkt uit de expositie ‘Jip en Janneke in vertaling’ die nog tot september in de Schiphol Airport Library is te zien. De tentoonstelling biedt Nederlandse en internationale reizigers een feest van herkenning of een eerste kennismaking met het werk van Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp.

Inrichten vitrine met Jip en Janneke-vertalingen

De expositie is ingericht door het Nederlands Letterenfonds. Naast Chinese, Duitse, Engelse, Estische, Hebreeuwse, Indonesische, Japanse, Latijnse, Litouwse, Oekraïense, Poolse, Russische, Spaanse en Turkse vertalingen, bevat deze ook een prachtig pop-up boek in de vorm van een Jip en Janneke-huis.

Jip en Janneke Huis

De Airport Library is gevestigd aan de Holland Boulevard, die jaarlijks wordt betreden door miljoenen passagiers. Het is de eerste bibliotheek ter wereld op een luchthaven en biedt een cultureel visitekaartje van Nederland. Buitenlandse reizigers kunnen er kennismaken met een uitgebreide selectie uit de Nederlandse kunst en cultuur. Het Nederlands Letterenfonds schonk meer dan 400 vertalingen (in 24 talen) van Nederlandse fictie, non-fictie, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur uit haar collectie aan de luchthavenbibliotheek. Schiphol TV maakte een filmpje over de Jip en Janneke-tentoonstelling:

Leunstoelreizigers die willen weten welke talen* en vertalers bij Yip ve-yaneke, Ippu to Yaneke, Saša i Maša, Tono dan Tini en Yiyi he Yaya horen, kunnen ook een kijkje nemen in de vertalingendatabase van het Letterenfonds. Daarin zijn meer dan 17.500 vertaalde Nederlandse titels opgenomen, zowel van gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde literatuur in alle genres (fictie, non-fictie, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur). De database ontsluit de grote collectie buitenlandse vertalingen die in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds is opgenomen.

Enkele links:

Jip en Janneke vitrine

Marlies Hoff

Contact

Marlies Hoff

Beleidsmedewerker

m.hoff@letterenfonds.nl