nieuws

Joost de Vries krijgt Charlotte Köhler Stipendium

8 juli 2013

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is toegekend aan schrijver Joost de Vries. De jury prees met name het vernieuwende aspect en het hoge ambitieniveau van zijn romans Clausewitz (2010) en De republiek (2013).

“bij hem geen kleine en realistische verhalen geschreven in kale taal. De boeken van Joost de Vries zijn moedige, groots opgezette puzzels vol verwijzingen naar andere boeken en tegelijk origineel en aanstekelijk reflecterend op onze werkelijkheid. Zijn werk is beschouwend en kwetsbaar, pedant en studentikoos, helder en mysterieus, maar altijd geschreven in een prikkelende en vlotte stijl.”

Voor het schrijven van zijn tweede boek ontving De Vries een stimuleringsbeurs van het Letterenfonds.

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt 7.000 euro en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre, dit jaar is dat proza. De jury, die het werk van beginnende auteurs van de afgelopen vijf jaar beoordeelde, bestond uit René Appel, Jann Ruyters en Robbert Welagen. De uitreiking zal in september 2013 plaatsvinden.