agenda

‘Voorheen Literaturia’ in Groningen

Noorderzon festival 2022

18-28 augustus

Van donderdag 18 tot zondag 28 augustus vindt in Groningen het Noorderzon festival plaats. Het literatuurprogramma Voorheen Literaturia, georganiseerd door Buro05 en gecureerd door Stefan Nieuwenhuis, is ondersteund door het Nederlands Letterenfonds met een incidentele subsidie voor festivals.

Noorderzon Festival is niet alleen een groots, Gronings zomerfeest, maar ook een internationaal kunstfestival. Een lokaal programma wordt gecombineerd met internationale podiumkunsten en maatschappelijke duiding. Van theater en muziek, moderne dans, lokale voorstellingen tot literatuur, nagesprekken en colleges, te zien door de hele stad. Het toegankelijke Noorderplantsoen fungeert als centrale ontmoetingsplaats.

Voorheen Literaturia

Het literaire programma Voorheen Literaturia gaat verder dan het boek, en toont de letteren op een veelzijdige manier. Verhalen staan centraal: zo neemt schrijver Adwin de Kluyver het publiek mee op een literaire ontdekkingsreis naar de Zuidpool en vertelt journalist Constant Meijers over de Beatles. Peter Buwalda en Peter Middendorp gaan in gesprek over de kunst van het schrijven. Graphic novel auteur Aimée de Jongh en inkleurster Marloes Dekkers bespreken met elkaar het maken van strips. Ook staan Saskia Boelsums, Annemarie Peeters en Francis van Broekhuizen in het kader van Voorheen Literaturia op de planken.

Het programma is tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lira Fonds.

Zie ook