agenda

Amsterdam Vluchtstad

Masresha Mammo in Amsterdam

30 mei 2013 - 30 juni 2014

Masresha Mammo, journalist en schrijver uit Ethiopië, verblijft op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en de gemeente Amsterdam een jaar in de stad. In het kader van Amsterdam Vluchtstad woont en werkt hij tot mei 2014 in het appartement waar Anne Frank en haar familie negen jaar hebben gewoond en dat nu in gebruik is als residentie voor vervolgde schrijvers.

Masresha Mammo is een van de oprichters van de onafhankelijke Ethiopische krant Addis Neger (Nieuw Ding). Zij schreven vanaf 2007 kritische verhalen over de regering en werden populair onder de bevolking; de krant werd opgericht in reactie op de repressie die volgde op de verkiezingen in 2005, waarbij de regering haar verlies weigerde te accepteren. Op 8 juni 2005 werden in Addis Abeba demonstranten tegen de regering op straat doodgeschoten, vele tienduizenden werden gevangengezet. Na de chaotisch verlopen verkiezingen van 2010 werd redacteuren en journalisten van Addis Neger te kennen gegeven dat hun krant gesloten zou worden en dat ze risico liepen opgepakt te worden op grond van “terroristische activiteiten”; de meesten van hen vluchtten daarop naar het buitenland. Sindsdien woont Masresha Mammo in Uganda, gescheiden van zijn vrouw en kind. Vanuit Uganda bleef hij werkzaam als redacteur en schreef hij artikelen voor de online versie van de Addis Neger.

Mammo zal tijdens zijn verblijf in Amsterdam werken aan een non-fictieboek over de situatie in Ethiopië en aan een roman. In de roman wil hij het leven onder de dictatuur laten zien via een liefdesgeschiedenis tussen twee studenten in Addis Abeba. Tevens werkt hij aan de vertaling van de Noorse roman De wereld van Sophie van Jostein Gaarder in het Amhaars.

Agenda:

Nadia Moussaid maakte voor het AT5-programma ‘Wereldstad’ een interview met Masresha Mammo, dat op do 15 en vr 16 mei 2014 wordt uitgezonden; de uitzending is daarna ook via de AT5-website te bekijken.

Op maandag 5 juni zal Masresha Mammo een column uitspreken tijdens een politiek debat georganiseerd door Amnesty International. Meer informatie vindt u hier.

Amnesty Magazine publiceerde mei 2014 een interview met Masresha Mammo. Via ISSUU kan het eerste deel van dit interview worden gelezen.

Op maandag 10 juni 2013 gingen Masresha Mammo en Kettly Mars in SPUI25 in Amsterdam in gesprek met Margot Dijkgraaf, literatuurcritica en directeur van SPUI25. Aanvang 17.00.

Spread Amnesty Magazine, mei 2014

Zie ook:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

o.austen@letterenfonds.nl