agenda

Paul van Ostaijen in De Westerkerk in Leeuwarden

‘De Aftocht’ van Explore the North en deBuren in Leeuwarden

1-30 juni

In juni 2022 strijkt De Aftocht, een interdisciplinair kunstproject rondom het gelijknamige gedicht van Paul van Ostaijen, neer in De Westerkerk in Leeuwarden. Verschillende makers verdiepten zich voor het project in het werk van de dichter, wiens teksten over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog ook vandaag de dag nog actueel zijn.

Kunstproject Besmette stad

De Aftocht vormt de gezamenlijke afsluiting van Explore the North, Das Europäische Laboratorium, het Paul van Ostaijengenootschap en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren van het multimediale kunstproject Besmette Stad. Een project van deBuren dat tijdens het Vlaamse Paul van Ostaijen-jaar in 2020, midden in de coronacrisis, van start is gegaan.

In De Aftocht stelt Van Ostaijen vanuit Duitsland de vraag hoe het verder moet met Europa na de Eerste Wereldoorlog: Is het tijd voor revolutie of een nieuw normaal? Vragen die ook in de huidige (corona)crisis relevanter zijn dan ooit. Eind 2021 startte het project De Aftocht met een open call voor Friestalige, Nederlandstalige en Duitstalige makers, om vanuit het huidige tijdsgewricht een artistiek antwoord te geven op het slotgedicht van Van Ostaijen.

Groot aantal internationale inzendingen

De open call leverde artistieke inzendingen op van meer dan 40 kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Daarmee groeide De Aftocht uit tot een multimediaal kunstproject met een breed aantal disciplines, waaronder illustraties, proza, poëzie, muziek en video, van beginnende en meer gevestigde kunstenaars. De bijdragen van de kunstenaars, waaronder bekende namen als Maxim Februari, Pieter Waterdrinker, Anneke Brassinga, Chibi Ichigo en Ulrike Draesner, zijn verzameld in een online kunstendossier.

Tournee

Het project werd in februari 2022 afgetrapt met een liveshow in Antwerpen, de geboortestad van Van Ostaijen. Daarna reisde het project verder op tournee door Nederland, Vlaanderen en Duitsland, waar voor de gelegenheid in acht steden evenementen werden georganiseerd. Iedere show had zijn eigen karakter en bood een podium aan diverse internationale makers met onder andere muziek, poëzie en performances.

banner

De Aftocht in Leeuwarden

In juni 2022 is De Aftocht te zien in De Westerkerk in Leeuwarden. Meer informatie over deze expositie, en de openingsavond, is te vinden op de website van organisator Explore the North: explore-the-north.nl. Lees hier meer over de noordelijke deelnemers van het project.