agenda

The BODY as/ in/ of POETRY

52ste Poetry International Festival

10-12 juni

In het weekend van 10 tot 12 juni vindt de 52ste editie van het Poetry International Festival plaats in LantarenVenster en Verhalenhuis Belvédère te Rotterdam. Het festival is een vrijplaats voor zowel poëzie- als taalliefhebbers, en biedt een programma met gevestigde dichters en internationale, vernieuwende talenten. Met voordrachten, themaspecials en locatieprogramma’s, talkshows, films, workshops, poëzieroutes en afterparty’s bevat het programma voor ieder wat wils. Poetry International komt tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Vrijdag: What’s NEXT?

De openingsdag van het festival, vrijdag 10 juni, staat in het teken van het thema What’s NEXT. Jonge dichters en performers experimenteren met vorm, inhoud, performances, media en activisme. Wie is deze nieuwe generatie, hoe zien hun gedichten eruit en hoe organiseren zij hun optredens en het contact met hun publiek? Met optredens van Laura Jane Lee, Sara Uribe, Threa Almontaser, Takako Arai, Athena Farrokhzad, Sasja Janssen, Ilya Kaminsky, Aigerim Tazhi, Kim Yideum, Gonca Özmen, en een talk van New Voices.

Zaterdag: The BODY as/ in/ of POETRY

Voor steeds meer dichters is het lichaam onlosmakelijk verbonden met hun identiteit, sociale en politieke positie, kansen en bedreigingen in het leven en hun joie de vivre. Dit bewustzijn van het lichaam is de stuwende kracht die hun gedichten richting en ritme geeft en een grote rol speelt in de inhoud en uiterlijke vorm van hun gedichten. Het lichaam is dan ook een van de thema’s van de 52ste editie van Poetry International Festival. Met optredens van Gonca Özmen, Athena Farrokhzad, en Threa Almontaser.

De STAAT van de POËZIE

In samenwerking met Poëziecentrum Gent en Poëzietijdschrift Awater wordt op de festivalzondag het programma De STAAT van de POËZIE gepresenteerd. Met performances van verschillende Nederlandse en Vlaamse dichters, onder wie Marjolijn van Heemstra, Mustafa Kör, Eva Gerlach en Sasja Janssen, en de uitreiking van de 3ste C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Ook staat er een ode aan dichter K. Schippers gepland.

De website van Poetry International Festival, met actuele programma-informatie, is hier te vinden.