agenda

Met afsluitend schrijversgesprek met Els Kloek

Iduna Paalman als WiR op de Jan van Eyck-academie

1 november 2021 - 31 januari 2022

In november 2021 en in januari van dit jaar verblijft dichter Iduna Paalman als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Paalmans residentie maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Nederlands Letterenfonds dat schrijvers en bemiddelaars ruimte biedt voor talentontwikkeling in een internationale context. Ter afsluiting van haar verblijf gaat Paalman op donderdagmiddag 27 januari (online) in gesprek met historica en schrijfster Els Kloek.

Iduna Paalman

Iduna Paalman werd in 1991 geboren in Rolde, Drenthe. Ze studeerde Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en de Humboldt Universiteit in Berlijn, en voltooide de geschiedenismaster Duitslandstudies. In het najaar van 2019 verscheen bij uitgeverij Querido haar lovend ontvangen poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. Ze publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad en schreef columns, besprekingen en essays voor De Groene Amsterdammer, VPRO en Hard//hoofd.

Iduna Paalman

Iduna Paalman in gesprek met Els Kloek

Ter afsluiting van haar residentie gaat Idunda Paalman op donderdagmiddag 27 januari (online) in gesprek met historica en schrijfster Els Kloek. De twee spreken over vrouwenrechten, invloedrijke vrouwen uit de geschiedenis en de positie van de vrouw door de eeuwen heen. Met dit gesprek Paalman haar werkperiode aan de academie af. Het gesprek wordt geleid door Erik Lindner.

Praktische informatie:

  • Datum en tijd: Donderdag 27 januari 2022, om 15.00 uur

  • Toegang: gratis

  • Te bekijken via Zoom (gebruik het wachtwoord ‘333’), YouTube en Vimeo.

Writer in Residence

De Jan van Eyck Academie biedt een schrijfstudio in de academie en een appartement aan schrijvers, waar zij minimaal twee aansluitende maanden kunnen werken. De schrijver in kwestie werkt mee aan het programma van de Jan van Eyck, en leert hierdoor (internationale) kunstenaars en hun disciplines kennen. Een presentatie aan de andere kunstenaars vormt een vast onderdeel van het verblijf, net als een publiek interview / gesprek.

De residentie maakt deel uit van het Wanderlust-programma van het Nederlands Letterenfonds, dat schrijvers en bemiddelaars in de literatuur de kans geeft om zich internationaal te oriënteren. Via Wanderlust bestaat er voor getalenteerde schrijvers de mogelijkheid een of twee maanden onderzoek te doen in een aantal residenties.

Eerder verbleven onder anderen Niña Weijers, Joost de Vries, Roos van Rijswijk, Bregje Hofstede en Gerda Blees op de Jan Van Eyck Academie. De residentie wordt geheel gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie