agenda

Bloesemingen en overvloed

Poëzieweek 2022: Natuur

27 jan-2 februari

Van 27 januari tot en met 2 februari 2022 loopt de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Thema van dit jaar is natuur: ‘Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.’

Traditiegetrouw gaan de Poëzieweek van start op Gedichtendag, donderdag 27 januari 2022. Gedurende de week worden er verschillende activiteiten georganiseerd om dichtkunst te vieren en te promoten. Het gevarieerde programma, bestaand uit grote en kleine poëzie-activiteiten, is in te zien op de site van de Poëzieweek.

Poëziegeschenk Wij waren onder de betovering

Ramsey Nasr (1974) schreef het Poëziegeschenk, Wij waren onder de betovering. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie deze bundel cadeau, die is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Ramsey Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot eigentijdse poëzie.

Poëziegeschenk

Boek een dichter!

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee. Met de actie ‘Boek een dichter!’ kunnen zowel scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs als bibliotheken en boekhandels in Nederland tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters programmeren. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden dit speciale tarief aan voor optredens in de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek, voor optredens in de periode 1 januari tot en met 2 februari 2022.

De actie ‘Boek een dichter!’ wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale. In het coronajaar 2021 is ook de mogelijkheid van online of hybride schrijversbezoeken geïntroduceerd met het programma Schrijver op je scherm. Meer informatie over ‘Boek een dichter!’ is hier te vinden.

Logo 2022

Partners

De Poëzieweek 2022 is een samenwerking van Poëziecentrum met Awater/Stichting Poëzieclub, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Prijs de Poëzie, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.

Links