agenda

Tommy Wieringa writer in residence op NIAS Amsterdam

6 september 2021 - 31 januari 2022

Tommy Wieringa verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS, van september 2021 tot februari 2022 als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam.

Tommy Wieringa (Goor, 1967) gaat van september 2021 tot februari 2022 op het NIAS werken aan een nieuwe roman die zich tegen de achtergrond van een eeuw afspeelt; het boek zal naar verwachting voorjaar 2023 bij De Bezige Bij verschijnen. Dit wordt Wieringa’s tweede verblijf op het instituut; in 2011 werkte hij er aan de roman Dit zijn de namen, dat bekroond is met de Libris Literatuurprijs, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013 en de Inktaap 2014. Wieringa brak in 2005 door met Joe Speedboot, dat bekroond is met de F. Bordewijk-prijs en onder andere werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Zijn laatste roman is De heilige Rita uit 2017 (Bookspot Literatuur- en Lezersprijs). Zijn werk is vertaald in 25 talen. Daarnaast schrijft hij columns voor NRC Handelsblad.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie

foto NIAS vanuit tuin