agenda

Talentontwikkeling literair vertalers

The Chronicles en de Vertalersfabriek 2021

4-12 november 2021

In het kader van de talentontwikkeling van literair vertalers in en uit het Nederlands organiseren het Vertalershuis Amsterdam en Crossing Border in november 2021 The Chronicles en de Vertalersfabriek. Deze vertaalworkshops hebben tot doel jonge vertalers die aan het begin van hun carrière staan te laten samenwerken met ervaren collega’s en kennis te laten maken met de literaire wereld. Zij zullen werk vertalen van jonge Nederlandse en buitenlandse auteurs die tijdens het Crossing Border Festival optreden. De Nederlandse auteurs zullen incidenteel aanwezig zijn bij de vertaalsessies.

Chronicles

De Vertalersfabriek vindt plaats van 8 t/m 12 november in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam. Van 4 t/m 7 november zijn de deelnemers in Den Haag voor The Chronicles, waar de vertalers elke dag een column van hun auteur zullen vertalen over diens wederwaardigheden tijdens het Crossing Border Festival. De teksten van de deelnemende schrijvers en vertalers zijn terug te vinden op de speciale website van The Chronicles.

In het kader van talentontwikkeling wordt door het Nederlands Letterenfonds/Vertalershuis Amsterdam een ‘Vertalersfabriek’ aan het Chronicles-project vastgeplakt, waarbij de deelnemende vertalers, opnieuw onder leiding van ervaren begeleiders, in het Vertalershuis een week lang aan nog niet eerder vertaalde teksten van ‘hun’ Chronicles-auteurs werken.

De deelnemende leerling- en mentor-vertalers:

  • Katja Vekshina vertaalt onder begeleiding van Katja Assoian Tobi Lakmaker uit het Nederlands in het Russisch
  • Lotte Hammond vertaalt onder begeleiding van Christiane Kuby Jens Meijen uit het Nederlands in het Duits
  • Nevorice Matheu vertaalt onder begeleiding van Han van der Vegt Natasha Brown uit het Engels in het Nederlands
  • Evelien Waegemans vertaalt onder begeleiding van Sophie Kuiper Pajtim Statovci uit het Fins in het Nederlands
  • Peter Huijzer vertaalt onder begeleiding van Anne Folkertsma Olivia Wenzel uit het Duits in het Nederlands
  • Sander Grasman vertaalt onder begeleiding van Pietha de Voogd Marta Barone uit het Italiaans in het Nederlands

Zaterdagavond 6 november treden de auteurs en hun leerling-vertalers op tijdens Crossing Border. Meer informatie over deze avond is te vinden op de festivalwebsite.

Marije de Bie

Contact

Marije de Bie

Coördinator Vertalershuis Amsterdam

m.de.bie@letterenfonds.nl