nieuws

Marja Pruis wint Jan Hanlo Essayprijs

22 mei 2013

Marja Pruis heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2013 ontvangen voor de essaybundel Kus mij, straf mij. Over lezen en schrijven, liefde en verraad (Nijgh & Van Ditmar). Het boek, dat tot stand kwam met ondersteuning van een werkbeurs van het Fonds, werd door de jury gekozen uit meer dan 110 essaybundels uit 2011 en 2012.

Naast deze ‘grote’ prijs – bestaande een geldbedrag van 7.000 euro en een kunstwerk - werd ook de prijs van 1.500 euro voor een nog niet gepubliceerd essay uitgereikt, en wel aan Daan Stoffelsen voor ‘Waarschuwingen, ravijnen en ziekenhuisgebouwen’. Zijn winnende essay wordt gepubliceerd in de Groene Amsterdammer van 23 mei 2013. Tot slot was er dit jaar een speciale prijs voor het beste filmessay. Deze ging naar Stephane Kaas met zijn inzending To-Do-Lijst.

Naast winnaar Marja Pruis waren genomineerd Louise Fresco (Hamburgers in het paradijs), Joep Leerssen (Spiegelpaleis Europa), Willem Schinkel (De nieuwe democratie) en Peter Venmans (Het derde deel van de ziel). De jury, bestaande uit Geert Buelens, Xandra Schutte en Arjen van Veelen, onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf, prijst in haar rapport de virtuoze wijze waarop Pruis in Kus me, straf me “verschillende literaire registers” bespeelt. “Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl.”

De ruim 40 inzendingen voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor nog niet gepubliceerde essays werden anoniem aan de jury voorgelegd. Zij koos Daan Stoffelsen als winnaar omdat zijn essay “een eigen stijl en toon combineert met een originele benadering van een literair thema. Een tekst die de overkoepelende kracht van de essayistiek laat zien en verbanden weet te leggen tussen zeer uiteenlopende literaire werken.” Stoffelsen werkt bij Athenaeum Boekhandel Amsterdam en is daarnaast onder meer verbonden aan de Raad van advies van het Letterenfonds en aan De Revisor: op de website van het blad is zijn dankwoord te lezen.