agenda

Winnaars Europese Literatuurprijs 2021 in Spui25

Een avond met Saša Stanišić en Annemarie Vlaming

5 november 2021

Op vrijdag 5 november gaan schrijver Saša Stanišić en vertaler Annemarie Vlaming, winnaars van de Europese Literatuurprijs 2021, in gesprek over het schrijven en vertalen van de prijswinnende roman Herkomst (Ambo|Anthos). Ze worden hierin bijgestaan door juryleden Manon Uphoff en Marieke de Groot, die dit jaar de Europese Literatuurprijs aan Stanišić en Vlaming toekenden. Het gesprek vindt plaats in Spui25, en komt tot stond in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

Herkomst als winnaar Europese Literatuurprijs 2021

Eind deze zomer werd bekendgemaakt dat de Europese Literatuurprijs 2021 toegekend wordt aan de roman Herkomst van de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić in de Nederlandse vertaling van Annemarie Vlaming. ‘Een liefdevol familieverhaal én een moderne en tragische Europese geschiedenis’, aldus de jury, die naast voorzitter Manon Uphoff bestaat uit criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht).

ELP 2021

Europese Literatuurpijs

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Uniek aan deze prijs is dat zowel auteur als vertaler wordt geëerd: de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt ondersteund door Stichting Lira, de De Lancey Foundation, en het Nederlands Letterenfonds.

Het gesprek tussen Stanišić en Vlaming vindt plaats aan de vooravond van de uitreiking van de Europese Literatuurprijs, die zal plaatsvinden op het Crossing Border festival in Den Haag.

Meer informatie over de avond in Spui25

Het programma rondom Stanišić en Vlaming is gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden is vereist, en kan via de site van Spui25. Het gesprek is zowel online als fysiek bij te wonen. De voertaal van het programma is Engels.

Lees meer