agenda

Tijs Goldschmidt houdt Kousbroeklezing

19 april 2013

Op vrijdag 19 april, vanaf 20.00 spreekt de schrijver en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt bij de Rode Hoed de derde Kousbroeklezing uit met de titel ‘Vis in bad’.

De meeste dieren werken periodiek hard, maar er wordt ook veel gelummeld, gehangen en niets gedaan. Hoe kunnen ze zich dat permitteren? Hebben ze ‘vrije tijd’ of zijn ze schijnvrij? Een beschouwing over zonnetijd, innerlijke tijd, sociale tijd en vooral vrije tijd bij dieren inclusief de mens.

Tijs Goldschmidt is essayist en bioloog. Zijn bekendste boek is Darwins Hofvijver. Hij publiceerde ook verschillende essaybundels. Hij is advisor aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en gastschrijver van de UvA-Artisbibliotheek (Bijzondere Collecties). In 2004 was hij een van VPRO’s zomergasten.

Na de lezing wordt het filmpje Blafmiauw vertoond, 25 jaar geleden gemaakt voor de VPRO-televisie door Lien Heyting en Joyce Roodnat, naar een scenario van Rudy Kousbroek. Ten slotte wordt een dierenlied ten gehore gebracht, geschreven door Mensje van Keulen, geïnspireerd op de door Kousbroek gekoesterde oud-Hollandse liedjes uit de klassieke bundel Kun je nog zingen, zing dan mee.

Moderatie: Maarten Asscher

De Kousbroek-lezing wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en Stichting LIRA, en mede georganiseerd door *De Gids, NRC Handelsblad en Uitgeverij Augustus. Eerdere lezingen werden uitgesproken door K. Schippers en Ian Buruma.*

Meer informatie

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Afdelingshoofd

g.heemskerk@letterenfonds.nl