agenda

Frankfurter Buchmesse

20-24 oktober 2021

Het Nederlands Letterenfonds is met een (bescheiden) delegatie aanwezig op de Frankfurter Buchmesse 2021. U vindt ons in stand 4.0 C62. Collega’s Barbara den Ouden (fictie en strips), Victor Schiferli (klassiekers en poëzie), Tiziano Perez (directeur-bestuurder) en Agnes Vogt (kinderboeken) zullen op de beurs in gesprek gaan met buitenlandse uitgevers en agenten.

covers twee brochures

Voorafgaand aan de beurs zijn onze nieuwe brochures, Dutch Non-Fiction en New Dutch Fiction internationaal verspreid onder uitgeverijen en agenten. In Duitsland zijn in de aanloop naar de beurs vier recente vertalingen van romans van Marente de Moor, Marieke Lucas Rijneveld, Marijke Schermer en Mirthe Doornik zeer goed ontvangen in de pers. In de Buchmesse-week brengt Die Zeit bovendien een uitgebreid interview met Marieke Lucas Rijneveld. De Moor en Rijneveld verzorgen deze maand ook meerdere optredens in Duitsland.

Heel verheugend is ook dat twee Nederlandse titels zijn opgenomen in de lijst van de tien beste, onafhankelijk uitgegeven boeken van het jaar. De jury nam zowel Viktor, het debuut van Judith Fanto (vertaling Eva Schweikart voor Urachhaus) als Wir Sklaven von Suriname, de antikoloniale klassieker van de Surinaamse schrijver en activist Anton de Kom (vertaling Birgit Erdmann voor Transit Verlag) op in hun lijst van ‘Bücher des Jahres’.

Last nut not least, wordt vrijdagmiddag 22 oktober op de Buchmesse de Deutscher Jugendliteraturpreis uitgereikt in vier categorieën: prentenboek, kinderboek, jeugdboek en non-fictie. Maar liefst drie Nederlandse titels maken kans op deze prestigieuze prijs: Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman en vertaler Rolf Erdorf, Haaientanden van Anna Woltz en vertaler Andrea Kluitmann, en Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof en vertaler Verena Kiefer. Ook de Vlaamse Kaatje Vermeir is genomineerd met het door Eva Schweikart vertaalde prentenboek In de tuin van Monet.