agenda

ELV-lezing door Rolf Erdorf

Kinder- en jeugdliteratuur, hoe leuk is dat?

28 september 2021

Op dinsdag 28 september geeft literair vertaler Rolf Erdorf online een lezing over het vertalen van kinder- en jeugdliteratuur onder de titel ‘Kinder- en jeugdliteratuur, hoe leuk is dat?’. De lezing, georganiseerd door het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV), is na aanmelding gratis te volgen.

In zijn werk als kinderboekenvertaler loopt Rolf Erdorf geregeld tegen vooroordelen aan. Het vertalen van kinder- en jeugdboeken is iets waar iedereen een mening over heeft: van mensen die denken dat het makkelijk werk is, tot mensen die denken te weten welke boeken de beste zijn voor een kind. In zijn lezing gaat Erdorf in op de moeilijkheden en dilemma’s die bij zijn werk komen kijken.

Rolf Erdorf

Rolf Erdorf (1956) uit Bad Oldesloe bij Hamburg studeerde Romanistiek, Germanistiek en Nederlandse filologie in Bonn, Keulen en Berlijn. Sinds 1991 is vertaler Nederlands-Duits zijn hoofdberoep. Erdorf vertaalt hoofdzakelijk kinder- en jeugdliteratuur en museums- en kunstcatalogi. In 2005 kreeg hij de Martinus Nijhoff Prijs voor zijn oeuvre vertaalde kinder- en jeugdliteratuur, en in 2006 de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Gustav-Heinemann-Friedenspreis voor zijn vertaling van Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen, verder in 2016 nogmaals de Deutscher Jugendliteraturpreis voor zijn vertaling van Het hondje dat Nino niet had van Edward van de Vendel en Anton van Hertbruggen. Vertaalde auteurs (o.a.): Klaas van Assen, Corien Botman, Willem Capteyn, Veronica Hazelhoff, Martha Heesen, Marco Kunst, Sjoerd Kuyper, Jan de Leeuw, Gideon Samson, Marita de Sterck, Karlijn Stoffels, Edward van de Vendel, Dolf Verroen, Derk Visser, Floortje Zwigtman.

ELV-lezingen

Dit najaar organiseert het ELV verschillende online cursussen. Maar liefst zeven lezingen van experts zullen niet alleen voor de toegelaten cursisten te volgen zijn, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de besproken onderwerpen. Het aanbod is hier te vinden.

Meer informatie