agenda

Writer in residenceprogramma 2021

Ayesha Harruna Attah als WiR in Amsterdam

28 sep-30 oktober

Vanaf dinsdag 28 september verwelkomt het Nederlands Letterenfonds de Ghanese schrijver Ayesha Harruna Attah als writer in residence. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste jonge stemmen in de Afrikaanse literatuur. Tot eind oktober woont en werkt Attah in Amsterdam aan haar nieuwe, zesde roman. Ook verzorgt ze enkele optredens in Nederland en Vlaanderen.

Ayesha Harruna Attah Foto: Itunu Kuku

Ayesha Harruna Attah (1983) groeide op in Ghana als dochter van twee journalisten. Ze studeerde biochemie en journalistiek in de Verenigde Staten en woont nu in Senegal. Attah wordt beschouwd als een van de belangrijkste jonge stemmen in de Afrikaanse literatuur. Ze publiceerde tot dusver vijf romans, waarvan er drie in Nederlandse vertaling zijn verschenen: Saturdays kinderen (vertaald door Molly van Gelder en Paul Bruijn, De Geus), De honderd waterputten van Salaga (vertaald door Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge, Orlando) en dit jaar: Het diepe blauw (vertaald door Dennis Keesmaat, Daniëlle Stensen en Lara Visser, Orlando).

Tijdens haar residentie zal Attah werken aan haar volgende boek, een episch verhaal over Naa Zangina, de achttiende-eeuwse heerser van Dagbon, een regio in noorden van het huidige Ghana. Tijdens haar verblijf in Amsterdam zal ze onderzoek doen naar de westerse geschiedschrijving over het pre-koloniale Afrika.

Daarnaast treedt Attah meermaals op:

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in zijn schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. De Poolse auteur Olga Tokarczuk, wiens oeuvre haar in 2019 de Nobelprijs voor Literatuur opleverde, werkte er aan haar met de Man Booker International Prize 2018 bekroonde roman De rustelozen, John Green schreef er zijn meermaals bekroonde en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, en de jonge Israëlische auteur Nir Baram begon er aan het zeer lovend ontvangen Wereldschaduw.

Zie ook writerinresidence.nl.

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Beleidsmedewerker

r.markaban@letterenfonds.nl