agenda

Peter Terrin, Hanna Bervoets en Esther Gerritsen

Letteren &cetera

28 maart 2013

Letterenfondsdirecteur Pieter Steinz interviewt iedere laatste donderdag van de maand drie auteurs in Spui25 in Amsterdam. Wees welkom! Het programma begint om 17.00 uur.

In deze anderhalf uur durende talkshow spreekt de directeur van het Nederlands Letterenfonds, Pieter Steinz, met drie auteurs die op verschillende manieren door het fonds gesteund zijn. Op 28 maart wordt writer in residence Peter Terrin geïnterviewd over zijn met de AKO Prijs bekroonde roman Post Mortem, en gaat Steinz in gesprek met Hanna Bervoets over haar nieuwe boek Alles wat er was en met Esther Gerritsen over haar voor de Librisprijs genomineerde roman Dorst.

Hanna Bervoets (1984) schrijft romans, columns en scenario’s. Haar boeken - Of hoe waarom en het met de Opzij Literatuurprijs 2012 bekroonde Lieve Céline - laten zich lezen als satires op het moderne leven. Ook haar nieuwe roman Alles wat er was bevat alle elementen voor een tragikomisch verhaal – de oppervlakkigheid van de media versus een dodelijk ernstige situatie: acht mensen komen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma samen in een schoolgebouw, waarin ze na een explosie opgesloten raken. Eerst dagen, dan weken. Ondertussen lopen de spanningen steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Dorst, het zesde boek van toneel- en romanschrijver Esther Gerritsen (1972), is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman vertelt – onder meer via de korte, geladen dialogen waarin Gerritsen excelleert - het verhaal van Coco en haar moeder. Moeder is ongeneeslijk ziek maar laat dat liever onbenoemd. Dochter Coco trekt bij haar in – en kan zo haar eigen verlorenheid maskeren als zorgzaamheid. Er dreigt toenadering te ontstaan. Steinz spreekt met Gerritsen over de kracht van de dialoog, en over je bij de dingen thuis en bij je naasten ontheemd voelen.

Peter Terrin (1968) begon naar eigen zeggen met schrijven na het lezen van W.F. Hermans’ De donkere kamer van Damokles, een boek dat richting aan zijn leven gaf. Hij debuteerde in 1998 met de verhalenbundel De Code, opgevolgd door een tweede bundel, een theatermonoloog en vijf romans waarmee hij verschillende prijzen won. In zijn meest recente roman Post Mortem, die werd bekroond met de AKO Literatuurprijs, zijn essayistiek en autobiografie gecomponeerd tot, aldus de schrijver, een boek “over de liefde voor het schrijven en over de liefde voor een kind”. Een gesprek over controle en verlies en het schemergebied tussen feit en fictie.

De entree is gratis, wel verzoeken we u te reserveren via de website van Spui25. Tijd: 17.00-18.30.

De volgende editie van Letteren &cetera vindt plaats op donderdag 2 mei 2013.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatie

h.marttin@letterenfonds.nl