agenda

Diversiteit in de letteren

6 september 2021

De rol van de vertaler staat ter discussie. Dat werd duidelijk met het debat dat ontstond rondom de Nederlandse vertaling van het werk van Amanda Gorman, maar het speelt al veel langer. Op maandag 6 september gaan verschillende deskundigen met elkaar in gesprek over deze en andere kwesties, tijdens een speciaal programma in De Balie.

De Balie organiseert, met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds, een constructief gesprek waarin betrokkenen zich over deze steeds terugkerende kwestie buigen. We spreken met schrijvers, redacteuren en columnisten, maar vooral met de vertalers zelf. Zij zijn gewend te werken onder tijdsdruk, niet zelden voor een laag honorarium. Waar lopen ze onderweg tegenaan? Hoe rijmen ze dat met hun maatschappelijke functie? En wie draagt uiteindelijk de verantwoordelijkheid: zij of de uitgever?

De sprekers van de avond zijn Marcella van der Kruk, uitgever non-fictie bij Uitgeverij Atlas Contact, vertalers Adiƫlle Westercappel, Nicolette Hoekmeijer en Jenny Mijnhijmer, schrijver Canan Marasligil en Esther Hendriks, redacteur bij De Arbeiderspers.

Voor meer informatie over het programma en de kaartverkoop, bekijk de website van De Balie.