agenda

Wanderlust

Tweegesprek Asha Karami en Michel Dijkstra

9 april 2021

Op vrijdagavond 9 april gaan dichter Asha Karami en docent en publicist oosterse filosofie Michel Dijkstra met elkaar in gesprek. Hiermee sluit Karami haar periode als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie af. Het tweegesprek start om 20.00 en kan gratis online worden gevolgd.

Karami en Dijkstra zullen met elkaar in gesprek gaan over hun fascinatie voor zen en de soms bizarre koanverhalen, over de toepassing van oosterse filosofie en westerse mystiek in de levenskunst en over hoe, volgens Meister Eckhart en zenmeester Dōgen, de weg naar de eenheid te vinden in een wereld van veelheid en chaos.

twee portretten Foto Asha Karami: Hellen van Meene; Foto Michel Dijkstra: Leonie de Jong

Asha Karami is dichter, jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala’s. In 2018 werd ze tweede op het Nationaal Kampioenschap Poetry Slam als anti-performance performer. Eerder verschenen gedichten van haar in o.a. nY, Het Liegend Konijn, Tirade, Poëziekrant, Terras, Revisor, Samplekanon en De Gids. Haar debuutbundel Godface (de Bezige Bij) werd in 2019 lovend ontvangen en haalde nominaties binnen voor de Herman de Coninckprijs, De Grote Poëzieprijs en de E. du Perronprijs. Ze verbleef van eind oktober 2020 tot en met januari 2021 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht in het kader van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context van het Nederlands Letterenfonds. Ze werkte er onder meer aan haar tweede bundel.

Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Hij studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2019 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op een comparatief-wijsgerig proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dogen. Een greep uit zijn publicaties: Zenboeddhisme (Ambo, 2010), Basisboek oosterse filosofie (ISVW Uitgevers, 2016) en In alle dingen heb ik rust gezocht (Vantilt, 2019).

Iedereen is van harte welkom om het gesprek online te volgen via Zoom (ww: 333), YouTube en Vimeo.

Links