agenda

Writer in residence op NIAS-KNAW

Jennifer Nansubuga Makumbi

1 feb-30 juni

De Oegandees-Britse auteur Jennifer Nansubuga Makumbi verblijft van februari tot en met juni 2021 als writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt De eerste vrouw, haar tweede roman in Nederlandse vertaling. Makumbi werkt tijdens haar verblijf aan een nieuwe roman waarin ze de Ganda identiteit bevraagt, die van oudsher zo flexibel is dat je geen Ganda ouders hoeft te hebben om een Muganda te zijn.

Makumbi doceert aan de Manchester Metropolitan University. Naast romans publiceerde ze poëzie en korte verhalen, die in 2019 zijn gebundeld onder de titel Manchester Happened.
Haar debuutroman Kintu werd in Engeland, Afrika en de Verenigde Staten lovend onthaald en bekroond, en is in 2020 in het Nederlands vertaald door Josephine Ruitenberg voor uitgeverij Cossee. Het is een kroniek van een Oegandese familie, nazaten van de oervader Kintu, waarin sociaal-realisme, de orale verteltraditie en mythes zijn vermengd.
In de epische roman The First Woman die nu, wederom door Josephine Ruitenberg voor uitgeverij Cossee, is vertaald als De eerste vrouw, volgt de lezer Kirabo terwijl ze naar haar eigen plek op de wereld zoekt – een reis van het platteland van Oeganda naar de hoofdstad Kampala, van het veilige nest van haar grootouders naar het onbekende, luxe huis van haar vader. Op de achtergrond wordt haar land geteisterd door de bloedige dictatuur van Idi Amin.

Interview

Tijdens haar residentie was Jennifer Nansubuga Makumbi te gast bij Passa Porta. In de reeks ‘Women and Power’ werd ze geïnterviewd over De eerste vrouw. Het programma kan, tegen betaling, online worden teruggekeken.

Meer informatie