agenda

Grote Denkers: Carry van Bruggen

25 maart 2021

Waarom moeten we het werk van Carry van Bruggen blijven lezen? En wat maakt haar filosofische ideeën over individualisme en collectivisme zo relevant voor onze hedendaagse maatschappij? In een nieuwe aflevering van de programmareeks Grote Denkers staat op 25 maart Carry van Bruggen (1881-1932) centraal. Bo Tarenskeen, Saskia Pieterse en Khadija Al Mourabit gaan in op de ideeën en het werk van van Bruggen. Het programma is gratis te volgen via een livestream.

Carry van Bruggen was een van de meest indrukwekkende denkers in de Nederlandse letteren. Ze schreef journalistieke stukken, een groot aantal romans, en de filosofische verhandelingen Prometheus en Hedendaags fetischisme. De eerste romans van Van Bruggen waren sterk beïnvloed door het naturalisme. Later maakt ze zich daar los van, en draait haar werk veelal om ‘subjectieve zelfverdieping’. In haar werk reflecteert ze onder meer op het verschil tussen individueel en collectief gedrag en de positie van minderheidsgroepen. Haar openhartige roman Eva wordt tijdens de tweede feministische golf in de jaren zeventig herontdekt.

Op internationale vrouwendag (8 maart) verscheen de eerste aflevering van de podcastserie Eva, een gesproken opera en muzikaal luisterboek ineen, gebaseerd op de gelijknamige roman.

V.l.n.r.: Carry van Bruggen, omslag Prometheus, podcast Eva.

Schrijver en regisseur Bo Tarenskeen is in zijn denken geïnspireerd door het werk van Van Bruggen. Speciaal voor deze avond schrijft hij een theatrale monoloog over waarom haar filosofische ideeën zo uiterst actueel zijn. Samen met neerlandicus Saskia Pieterse en filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit wordt de relevantie van haar gedachtegoed besproken en bekeken hoe deze filosofie geplaatst kan worden binnen de huidige maatschappij.

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Eerdere afleveringen gingen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Andreas Burnier.

De reeks Grote Denkers is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie: