nieuws

2021-2022

Open oproep: writers in residence NIAS

10 februari 2021

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit schrijvers kandidaat te stellen voor de positie van writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam in het academisch jaar 2021-2022. Het residentieprogramma richt zich op schrijvers wier project concreet baat heeft bij de specifieke academische setting. Voordrachten kunnen tot maandag 15 maart 2021 worden ingediend.

Het writer-in-residence-programma is een gezamenlijk initiatief van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds. In het nieuwe academisch jaar is er ruimte voor een Nederlandse schrijver in de periode september 2021 tot februari 2022 en voor een buitenlandse schrijver in de periode februari tot juli 2022. Mocht de mogelijkheid tot fysieke bijeenkomsten dan nog beperkt zijn, dan is er een online programma.

Er is een voorkeur voor Nederlandse schrijvers die hun literaire kwaliteit hebben bewezen, die aan het NIAS aan een project willen werken dat gezien de schrijfwerkzaamheden in de laatste fase verkeert, die in hun sollicitatie goed kunnen uitleggen waarom hun werk zou kunnen profiteren van een NIAS-verblijf en die zich makkelijk kunnen uitdrukken in de Engelse taal, de lingua franca op het NIAS. Het Letterenfonds stelt voor de Nederlandstalige schrijver een beurs beschikbaar.

Tevens kunnen uitgevers, literair agenten en vertalers voordrachten doen voor buitenlandse schrijvers voor de positie van writer-in-residence aan het NIAS in Amsterdam in de periode februari tot juli 2022. Daarbij is er een sterke voorkeur voor een schrijver wiens werk in vertaling is ondergebracht bij één van de Nederlandse uitgeverijen. Het NIAS stelt een verblijfsbeurs voor de buitenlandse schrijver beschikbaar.

Het fellowship biedt de Letterenfonds-fellows verder de beschikking over een werkkamer in de Amsterdamse binnenstad, een warme lunch en deelname aan gemeenschappelijke activiteiten. Voor de buitenlandse schrijver is gesubsidieerde huisvesting in de buurt van het instituut beschikbaar.

Voor meer informatie over de positie voor de Nederlandse schrijver kunt u contact opnemen met Greetje Heemskerk, voor die van de buitenlandse schrijver met Fleur van Koppen. Tot 15 maart kunnen voordrachten en/of directe sollicitaties aan hen worden gericht. De voordacht dient vergezeld te gaan van een projectvoorstel, een motivatie, een oeuvre-overzicht en cv en de recentste publicatie van de schrijver. De tekst van de oproep is ook in het Engels beschikbaar.

Meer informatie

Wilt u weten hoe eerdere writers-in-residence het NIAS hebben ervaren? Lees het blog van Stephan Sanders of de blogs van eerdere residenten op de pagina Schrijversverblijven.

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Beleidsmedewerker

f.van.koppen@letterenfonds.nl