agenda

Woordnacht online

26-27 februari

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari vindt Festival Woordnacht plaats, dat dit jaar volledig plaats heeft in Arminius Rotterdam. Het festival staat dit jaar in het teken van De terugkeer de wolf.

Met dit thema viert het festival niet alleen de komst van de wolf in Nederland, het breekt vooral een lans voor de animale kanten van de mens ‘in een samenleving die steeds meer vervreemd is van de natuur en elke vorm van onbeheersbaarheid wil reguleren’, aldus de organisatie. Woordnacht nodigt schrijvers, dichters, filosofen, wolvenkenners en kunstenaars uit in een festival dat zich artistiek laat inspireren door de wolf en op de veranderende opvattingen over mens en dier. Daarnaast is er aandacht voor talentvolle debutanten, spoken word, theater, en muziek.

Vanwege de coronarestricties moest het festival, dat aanvankelijk gepland was in november 2020, uitgesteld worden. Een deel van het programma is middels een livestream online bij te wonen; de overige programmaonderdelen worden geregistreerd en zijn na montage terug te kijken.

Woordnacht vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats, en wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds via de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.

Programma

Op het programma staan onder meer een schrijversdebat onder leiding van Adriaan van Dis met René ten Bos, Hanna Bervoets en Tijs Goldschmidt, masterclasses spoken word, een gesprek tussen Judith Visser en Alek Debrowski over autisme en Vissers fascinatie voor de wolf, en de landelijke presentatie van de najaarseditie van Awater, het grootste Nederlandse poëzietijdschrift. Ook wordt de Jana Beranováprijs uitgereikt, die jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’. Dit jaar werd de prijs toegekend aan Michael Tedja.

Op 26 februari wordt de jaarlijkse Anna Blamanlezing gegeven; dit keer is de eer aan Eva Meijer. De Anna Blamanlezing verbindt zich aan het humanistische gedachtengoed van Anna Blaman (1905 - 1960) en houdt haar naam hoog.

Meer informatie