agenda

Inauguratie nieuwe Dichter des Vaderlands

21 januari 2021

Wie wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands? Op donderdag 21 januari draagt de huidige Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja het stokje over tijdens een bijzonder literair programma. U kunt dit programma vanaf 19.00 volgen via de livestream op de website van Tilt.

De inauguratie van de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt georganiseerd door Tilt en is vanaf 19.00 te volgen via een online verbinding. Verwacht een literair programma met muziek en voordrachten van onder meer Hannah van Binsbergen, Vrouwkje Tuinman, Joost Oomen en uiteraard Tsead Bruinja; de presentatie is in handen van Nicole Terborg.

In de middag laat de nieuwe Dichter des Vaderlands al van zich horen - ook al blijft zijn of haar naam nog even geheim. Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Daarom wordt om 14.00 uur in Tilburg een banier ontvouwd. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 te zien zijn.

te onthullen banier Tilburg

Tsead Bruinja

De afgelopen twee jaar schreef Tsead Bruinja gedichten bij nationale gebeurtenissen en trad hij op als ambassadeur van de poëzie. Het werk dat hij ‘in functie’ maakte, is gepubliceerd in NRC Handelsblad en nu ook verzameld op de website van de Dichter des Vaderlands.

De eerste Dichter des Vaderslands was Gerrit Komrij, die in 2000 aantrad. De functie werd sindsdien bekleed door Simon Vinkenoog, Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin, en Tsead Bruinja.

De Dichter des Vaderlands wordt (financieel) ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Links