agenda

Poëzieweek

28 jan-3 februari

In de laatste week van januari vindt in Nederland en Vlaanderen de Poëzieweek plaats. De Poëzieweek start op 28 januari met ‘Gedichtendag’ en duurt tot en met 3 februari. Het thema van 2021 is ‘samen’. De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi schreven samen het Poëziegeschenk.

Boek een dichter

De week is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. In bibliotheken, op scholen en in de boekhandel vinden verschillende evenementen plaats waarin poëzie centraal staat. In aanloop naar de Poëzieweek kunnen scholen (basis-, voortgezet en hoger onderwijs), bibliotheken, boekhandels en theaters met de actie ‘Boek een dichter’ van 1 januari t/m 3 februari 2021 één of meer dichters boeken. Optredens in Nederland boekt u via de Schrijverscentrale, voor optredens in Vlaanderen kunt u contact opnemen met Literatuur Vlaanderen.

Poëziegeschenk

In het kader van het thema van dit jaar, ‘samen’, schreven dichters Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi het poëziegeschenk als duo. In samenwerking met Passend Lezen (NL) en de Luisterpuntbibliotheek (BE) zijn ook een braille- en luisterversie beschikbaar gemaakt.

Tijdens de Poëzieweek is het Poëziegeschenk verkrijgbaar in de deelnemende Vlaamse en Nederlandse boekhandels. Bestellen van campagnematerialen kan tot en met 15 november via www.poezieweek.com. Lesmaterialen voor het primair en secundair onderwijs zijn vanaf 1 december gratis te downloaden.

Partners

De Poëzieweek 2021 is een samenwerking van Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, VVB, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020, Antwerpen Boekenstad en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. De coördinatie van de Poëzieweek 2021 voor Vlaanderen ligt bij Poëziecentrum (Gent), het contact in Nederland loopt via Awater/Stichting Poëzieclub.

Meer informatie