agenda

Schwob-leesclubserie: Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl

15 maart 2021

Boekwinkel ‘t Pakhuys in Edam organiseert in samenwerking met Schwob vanaf maandag 1 maart een serie van vier leesclubs over Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl van Uwe Johnson. Deze vier romans, want onder de ene titel gaan eigenlijk vier samenhangende romans schuil, is een van de titels in de huidige herfstactie van Schwob. Ieder kwartaal wordt een volgend deel gelezen. De leesclub wordt gemodereerd door schrijver Alexander Reeuwijk.

Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl vervlecht de actualiteiten van 1967–1968 (protesten in de VS en Duitsland, de Vietnamoorlog en de Praagse Lente) met persoonlijke verhalen uit het minutieus opgetekende dagelijks leven van Gesine en haar 10-jarige dochter Marie, die naar New York zijn uitgeweken. Het boek is geschreven door Uwe Johnson (1934–1984), die naast schrijver ook vertaler en redacteur was. Zijn magnum opus Jahrestage verscheen in vier delen tussen 1971 en 1983. Vertaler Marc Hoogma las Jahrestage ruim twintig jaar geleden voor het eerst en raakte gefascineerd door het boek, dat hij voor Van Oorschot vertaalde.

Aanmelden

De leesclub vindt plaats in de Doopsgezinde Vermaning Jan Nieuwenhuizenplein 6 in Edam om 19.30. De entree bedraagt €10,00. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@pakhuysboeken.nl. (Vanwege de verlengde lockdown is de start van deze leesclub uitgesteld van 25 januari naar 15 maart.)

Links