agenda

Ayelet Gundar-Goshen bij Boek & Meester

24 oktober 2020

Op zaterdag 24 oktober ontvangt Boek & Meester de Israëlische schrijfster Ayelet Gundar-Goshen. Ze gaat met Ernest van der Kwast in gesprek over haar nieuwe roman Leugenaar. Het gesprek vindt plaats via Zoom en is zowel vanuit de zaal als online te volgen.

Ayelet Gundar-Goshen (1982) debuteerde in 2012 met Eén nacht, Markovitsj, waarmee ze de Israëlische Sapirprijs voor het beste debuut in de wacht sleepte. Met haar tweede roman Leeuwen wekken (2018) brak ze internationaal door: het boek verscheen in veertien talen. Ook als columniste heeft ze internationaal faam verworven: haar artikelen verschijnen in Die Zeit, The New York Times, El País en The Guardian. Daarnaast schrijft ze scripts voor tv-programma’s en films. Leugenaar is in Israël, Duitsland en Frankrijk op de bestsellerlijst beland en wordt verfilmd.

Leugenaar vertelt het verhaal van de zeventienjarige ijsverkoopster Noefar Sjalev. Als op een dag een beroemde zanger het winkeltje binnenkomt en beledigende opmerkingen maakt over haar uiterlijk omdat hij vindt dat ze hem te traag bedient, loopt zij de zaak uit. Hij gaat haar achterna in de veronderstelling dat ze er met zijn biljet van tweehonderd sjekel vandoor is gegaan. Noefars gil alarmeert de buurtbewoners en tot haar verbazing is iedereen ervan overtuigd dat de man haar seksueel probeerde lastig te vallen. En zij besluit hen dat te laten geloven. Voor het eerst in haar leven staat Noefar in het middelpunt van de belangstelling. Haar leugen maakt van de onopvallende, onhandige ijsverkoopster een heuse mediaprinses. Ondertussen eist een van de weinige mensen die weet wat er echt is gebeurd een prijs voor zijn zwijgen.

Zaaltickets (€10,50) zijn beperkt beschikbaar. Als alternatief worden Zoom-tickets (€6,50) aangeboden.

Boek & Meester is binnen de regeling Incidentele literaire manifestaties en activiteiten ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Links