titels

Jorge Amado

Gabriela, cravo e canela

15 januari 2013

In Brazilië werd in 2012 de honderdste geboortedag van de auteur Jorge Amado (1912-2001) gevierd. Voor uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep was dit een mooie aanleiding om één van zijn beroemdste romans Gabriela, cravo e canela (1958) te laten hervertalen door Maartje de Kort.

Zij verdiepte zich vervolgens in het oeuvre van deze auteur en in de vertaalgeschiedenis van dit specifieke werk. Doordat Amado’s boeken zijn uitgebracht in 48 talen en 52 landen werd hij wereldwijd het gezicht van de Braziliaanse literatuur van de twintigste eeuw.

Bij zijn dood werd Jorge Amado door de Braziliaanse president geprezen om zijn prachtige Portugees ‘dat de vijf zintuigen verleidde, vol kleuren, geuren en smaken’. Als chroniqueur van Bahia - ‘de meest Afrikaanse deelstaat van Brazilië’ - schreef hij tientallen romans waarin werkelijkheid overvloeit in fantasie. Gabriela gaat over een restauranthouder die zijn kokkin kwijtraakt, de dag voordat een belangrijk gezelschap in zijn restaurant komt eten. Op de slavenmarkt vindt hij een haveloze vrouw die zegt goed te kunnen koken. Als ze eenmaal gewassen en omgekleed in de keuken staat blijkt ze onwaarschijnlijk mooi te zijn en een zeer goede kokkin.

Jorge Amado

Amado belicht in deze Kroniek van een provinciestad – de ondertitel van de roman – het machogedrag van de rijke grootgrondbezitters en de wreedheid, uitbuiting en dramatiek waarmee de plotselinge opkomst van de lucratieve cacaoteelt gepaard ging in de regio. Vooral is het boek te lezen als een ode aan de schoonheid en kracht van de vrouw. Het is de eerste roman waarin Amado zijn communistische overtuiging heeft weten te beteugelen. Mede hierdoor lijkt het werk de tands des tijds zo overtuigend te hebben overleefd. Door de jaren heen heeft zowel de academische wereld als het grote publiek zich met plezier in Gabriela verdiept.

Eerste zin

Lees vooral ook op de website van boekhandel Athenaeum de toelichting die Maartje de Kort geeft bij haar vertaling van de eerste zin. Amado is een geestdriftig verteller en geeft direct goed gas door vier personages tegelijkertijd te introduceren.

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Beleidsmedewerker

f.van.koppen@letterenfonds.nl

Details

Gabriela, cravo e canela
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2013