agenda

Woordnacht Festival

6-7 november

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 november vindt Festival Woordnacht plaats, dat dit jaar volledig plaats heeft in De Doelen in Rotterdam. Het festival staat dit jaar in het teken van De terugkeer de wolf.

Met dit thema viert het festival niet alleen de komst van de wolf in Nederland, het breekt vooral een lans voor de animale kanten van de mens ‘in een samenleving die steeds meer vervreemd is van de natuur en elke vorm van onbeheersbaarheid wil reguleren’, aldus de organisatie. Woordnacht nodigt schrijvers, dichters, filosofen, wolvenkenners en kunstenaars uit in een festival dat zich artistiek laat inspireren door de wolf en op de veranderende opvattingen over mens en dier. Daarnaast is er aandacht voor 75 jaar bevrijding, talentvolle debutanten, spoken word, theater, en muziek.

Woordnacht vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats, en wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds via de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.

Programma

Op het programma staan onder meer een schrijversdebat onder leiding van Adriaan van Dis met René ten Bos, Hanna Bervoets en Tijs Goldschmidt, masterclasses spoken word, een gesprek tussen Judith Visser en Alek Debrowski over autisme en Vissers fascinatie voor de wolf, en de landelijke presentatie van de najaarseditie van Awater, het grootste Nederlandse poëzietijdschrift. Ook wordt de Jana Beranováprijs uitgereikt, die jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’.

Op zaterdag 7 november wordt de jaarlijkse Anna Blamanlezing gegeven; dit keer is de eer aan Tijs Goldschmidt. De Anna Blamanlezing verbindt zich aan het humanistische gedachtengoed van Anna Blaman (1905 - 1960) en houdt haar naam hoog. Tijs Goldschmidt reflecteert in zijn lezing op de terugkeer van de wolf in Nederland; wat voor samenleving treft hij aan anno 2020, en waarom is men euforisch over zijn komst?

Meer informatie