agenda

Writer in residenceprogramma 2020

Deborah Levy als WiR in Amsterdam

1-30 oktober

Van 1 tot 30 oktober woont en werkt de Britse schrijver Deborah Levy als writer in residence in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt bij uitgeverij De Geus Dingen die ik niet wil weten, de Nederlandse vertaling (door Astrid Huisman en Roos van de Wardt) van het eerste deel van een autobiografisch drieluik, waarin Levy haar leven als veertiger, vijftiger en zestiger chroniqueert.

Deborah Levy (Johannesburg, 1959) schrijft proza, theaterteksten en poëzie. Haar toneelstukken zijn opgevoerd door het Royal Shakespeare Company en ze publiceerde sinds haar debuutroman Beautiful Mutants (1989) veelgeprezen boeken als Swallowing Geography en The Unloved. Later prozawerk is veelvuldig genomineerd: Terug naar huis (Signatuur, vertaling Anne Jongeling) haalde de shortlists van de Man Booker Prize 2016, de Specsavers National Book Awards en de Jewish Quarterly Wingate Prize; Warme melk (De Geus, vertaling Astrid Huisman & Roos van de Wardt) werd genomineerd voor de Man Booker Prize 2012 en de Goldsmiths Prize. Ook haar laatste roman, De man die alles zag (De Geus, vertaling Anneke Bok & Koen Boelens), haalde de shortlist van de Goldsmiths Prize en de longlist van de Booker Prize 2019.

Eind september, vlak voor haar aankomst in Amsterdam, publiceert De Geus Dingen die ik niet wil weten (vertaling Astrid Huisman en Roos van de Wardt). Dit boek markeert het startpunt van een driedelige, ‘levende’ autobiografie, waarin ze haar even als veertiger, vijftiger en zestiger chroniqueert. In november volgt het tweede deel, De prijs van het bestaan. The New York Times Book Review noemde The Cost of Living een van de beste boeken van 2018, The Guardian riep het uit tot een van de beste boeken van de 21ste eeuw.

Meer informatie