nieuws

2020/1

Digitale literatuur

5 augustus 2020

In de eerste ronde van 2020 van de regeling Digitale literatuur zijn zes aanvragen ontvangen, waarvan vier zijn gehonoreerd en twee aanvragen zijn afgewezen, waarvan een op formele gronden. In totaal werd € 75.508 euro toegekend.

Het Letterenfonds constateert dat er vooral veel aanvragen voor podcastproducties worden ingediend. Aanvragen voor podcastproducties kunnen alleen worden ondersteund als er duidelijk sprake is van een grote toegevoegde waarde, zoals het geval is bij onderstaande kinderpodcasts (nog amper aanbod) of als er duidelijk sprake is vernieuwing, zoals bij de fictiepodcast dat dus.

Aan de volgende aanvragers is een subsidie verleend:

Stichting Ado Ato Interactive met Anouschka, een fictief, geanimeerd interactief audiovisueel verhaal over vier generaties van vrouwen van kleur. De titelheldin die opgroeit in Bijlmermeer (Amsterdam) komt in een poging haar broer te redden in aanraking met de ervaringen van haar vrouwelijke (groot)ouders in Suriname en Indonesië. Anouschka zal te zien zijn op het door Ado Ado Interactive ontwikkelde platform StoryRoom™, waarbij het publiek samen het verhaal ontrafelt. Met onder meer Tamara Shogaolu en spoken word artist Sandy Bosmans.
website

Stichting Hard//hoofd met dat dus., een fictiepodcast voor mensen, in het bijzonder dertigers, die van documentaires houden over hoe je moet omgaan met de dingen in het leven waarop niemand je heeft voorbereid, maar waarvan iedereen uitgaat dat je ze wel snapt. Met dat dus. willen de makers een nieuwe vorm van radiofictie maken. Hiervoor onderzoeken ze de ruimte tussen fictie en non-fictie, tussen hoorspel en documentaire, tussen improvisatie en uitgeschreven tekst, en gezamenlijk schrijverschap. Met Dennis Gaens, Martin Rombouts, Jozien Wijkhuijs.
website

Stichting Popcorn met De Waanzinnige Podcast, waarin kinderen vertellen over hun lievelingsboeken. Na een bijzonder succesvolle pilot – een podcast door én voor kinderen; die is er nog niet, dachten Marije Ravelli (podcastmaker) en Maya Shamir (programmamaker) – maken ze twee reeksen van acht afleveringen, een voor kinderen uit groep 5 en een voor kinderen uit groep 7.
website

Stichting Radiomakers Desmet met De Grote Podcast voor Kleine Oren, een podcast met verrijkte, literaire audioverhalen voor kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. Voor het maken van deze audioverhalen putten de makers uit de rijke traditie van kinderliteratuur. Met het (audio)digitaal ontsluiten van recente en klassieke literatuur, willen ze kinderen in de genoemde leeftijdsgroep enthousiasmeren voor mooie, literaire verhalen en het ‘diep’ lezen bevorderen. Met Rosa Lehmann, Stef Visjager en Frans de Rond.
website

Maandag 18 oktober 2020 is de deadline voor aanvragen in de tweede ronde van de regeling Digitale literatuur 2020.

Aanvraagformulier en meer informatie over de regeling Digitale literatuur:

Digitale literaire projecten