agenda

Noordwoord poëziefestival

Dichters in de Prinsentuin

10 jul-1 september 2020

Het Noordwoord-poëziefestival gaat dit jaar door in een andere vorm. De organisatie heeft vier alternatieve manieren bedacht om van de festivalpoëzie te genieten: Festival op Papier, Festival in een Doos, Festival in de Stad en Festival op de Fiets. Voor deze editie van het festival heeft Noordwoord 250 gedichten van de deelnemende dichters in de VERS-app opgenomen.

Festival in de Stad en Festival op de Fiets draaien om de VERS-app. In deze app, die is ontwikkeld met steun van het Letterenfonds vanuit de regeling Digitale literaire projecten, zijn op verschillende plekken in de stad en op fietsknooppunten rondom Groningen gedichten te beluisteren van dichters die deelnemen aan het festival. Bij de start van het Dichters in de Prinsentuin-weekend op 10 juli is de app in première gegaan. De gedichten zijn in ieder geval tot 1 september te beluisteren. De ingesproken gedichten zijn van alle 70 deelnemende festivaldichters, van grootheden als Rutger Kopland en C.O. Jellema en van jonge dichters uit Groningen.

De app maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. Via de app kunnen deelnemers hun eigen poëzieroutes uitstippelen of één van de aangeboden routes volgen. Bij de knooppunten kan via de app een gedicht beluisterd worden. De VERS-app is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store.

Naast de VERS-app biedt Noordwoord nog twee manieren om van het festival te genieten. De interviews en paneldiscussies rond het festivalthema De mens, de menigte die anders op het podium plaats zouden vinden, zijn te lezen in een special van De Groene Amsterdammer. Tenslotte kan via de webshop van Noordwoord een verrassingsdoos van het festival worden besteld, met daarin onder meer een bundel van een festivaldichter en een handgeschreven gedicht van een andere deelnemende dichter.

Meer informatie